Kategórie
Tlačové správy

Solárna sušička?

Dobrý sused podporil aj ďalšie dobré nápady.

Dobrý sused

Basketbalové koše nastaviteľné aj pre menšie deti, nové ovocné stromy a vyvýšené záhony, a dokonca aj solárna sušička na liečivé bylinky. Stačilo osloviť dobrého suseda, a peniaze sa našli.

Grantový program Dobrý sused podporuje užitočné projekty občianskych združení a škôl v bratislavských mestských častiach Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice, a tiež v obci Rovinka už päť rokov. Len tento rok rozdelil vyše 32-tisíc eur. Ak sa k zaujímavému nápadu pridružilo aj dobrovoľnícke nadšenie ľudí, ochotných urobiť niečo pre krajší a lepší život celej komunity, od myšlienky k činu nebolo ďaleko.

„Grantový program Dobrý sused vznikol so zámerom podporiť užitočné zmeny v komunitách okolo rafinérie a spojiť pri tom aktívnych ľudí. Za uplynulých päť rokov sa ukázalo, že na vytváranie priateľských susedských vzťahov stačia dobré nápady a program, ktorý im dá príležitosť,“ hovorí riaditeľ Komunikácie spoločnosti SLOVNAFT, a.s., Anton Molnár.

Dobrý sused sa môže za päť rokov pochváliť vyše 60 podporenými projektmi komunitného, kultúrneho a sociálneho rozvoja, pri ktorých spojil lokálne samosprávy, školské zariadenia a občianske združenia.

„Nápady na zlepšenie komunitného života prichádzajú postupne počas celého roka a hodnotíme ich v štyroch kolách. V uplynulom roku sme dostali 27 žiadostí. Z nich sme vybrali 18 najlepších a podporili sme ich celkovou sumou 32 800 eur,“ vysvetľuje Ľubica Štúberová, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Nadácia Ekopolis má v grantovom programe spoločnosti Slovnaft úlohu nestranného odborného posudzovateľa. Do úvahy berie aj nadšenie ľudí, ktorí žiadosť predkladajú a sú ochotní venovať svojmu projektu kus dobrovoľníckeho času a energie.

„S Nadáciou Ekopolis spolupracujeme takmer dve desaťročia na zlepšovaní zelenej infraštruktúry a biodiverzity na celom Slovensku cez program Zelené oázy. Sme radi, že sa k nám pridali aj pri lokálnom grantovom programe Dobrý sused. Veríme, že aj v nasledujúcom roku nám z okolitých mestských častí a Rovinky prídu zaujímavé projekty na zlepšenie komunitného života a opäť bude z čoho vyberať,“ uzatvára Anton Molnár.

Prehľad podporených projektov

Základné a materské školy

  • Základná škola v obci Rovinka získa výškovo nastaviteľné basketbalové koše. Týmto projektom chce miestna basketbalové komunita sprístupniť basketbal všetkým vekovým kategóriám.
  • V záhradách materských škôl na Linzbothovej 18 a Estónskej 3 a 7 v Podunajských Biskupiciach a tiež materskej škole vo Vlčom hrdle a vyrastú ovocné stromy aj jedlé kríky a tiež vyvýšené záhony. Tieto výsadby sú súčasťou praktickej environmentálnej výchovy a deti vedú k poznávaniu prírody.
  • Podporená bola aj brigáda rodičov, žiakov a učiteľov zo Základnej školy na Žitavskej ulici, na ktorej spoločne obnovili a upravili pôvodný plot školského areálu.
  • V Základnej škole na Kuliškovej ulici v Ružinove si v rámci posilnenia environmentálneho povedomia a rozvoja manuálnych zručností u detí vybudujú solárnu sušičku aby mohli sušiť úrodu so svojej bylinkovej záhrady.

Športové kluby

  • Športový hokejbalový klub HBK Vrakuňa vďaka podpore Dobrého suseda zrekonštruuje svoje ihrisko a na komunitnej brigáde opravia a vymenia mantinely. Taktiež klub Mladý hokejbalista z Podunajských Biskupíc získajú financie, tie pôjdu na nové športové náčinie a dresy pre deti a mládež.
  • Florbalový klub LIDO v Ružinove získal vďaka Dobrému susedovi športové vybavenie pre deti, ktoré sa na ihrisku stretávali počas letných prázdninových.
  • Karate klub v obci Rovinka sa venuje hendikepovaným deťom, snažia sa o ich integráciu a celkový rozvoj fyzických zdatností. Dobrý sused podporil klub nákupom rôzneho športového náradia a chráničov pre malých športovcov.

Samospráva

  • Obec Rovinka postupne v niekoľkých etapách obnovuje a spriechodňuje starý vetrolam, ten oddeľuje polia od novej domovej zástavby a je obľúbeným miestom obyvateľov na prechádzky. V rámci podpory sa podarí dosadiť do vetrolamu zeleň, ktorá na niektorých miestach chýba.

Občianske združenia

  • Združenie rybárov Kraken z Vrakune sa rozhodlo v rámci dobrovoľníckej brigády zarybniť Malý Dunaj v časti Vrakunskej promenády. Miestni rybári sa tak snažia o obnovu fungujúceho ekosystému, ktorý bol po ekologickej havárii a masívnom úhyne rýb v minulom roku narušený.
  • Občianske združenie Odyseus poskytuje podporu drogovo závislým v kontaktnom centre vo vrakunskom Pentagone. Dobrý sused podporil združenie nákupom zdravotníckeho materiálu a tiež materiálom na upratovaciu brigádu okolia, ktorú občianske združenie organizuje so svojimi klientmi.
  • Občianske združenie Ostredky nakúpi odrážadlá do úspešného projektu Ružinovskej detskej autoškoly. Uprostred parku Ostredky sa deti zo škôlok, škôl aj rodinné skupinky naučia ako sa správať na bicykli na ceste.
  • Podujatie Retro blšák prinesie do priestorov Domu kultúry Ružinov nádych nostalgie. V duchu udržateľnej módy a reuse princípov sa usporiadatelia snažia nájsť majiteľov vecí, ktoré už ich pôvodný majitelia nepotrebujú.
  • Komunita rodín, ktorá sa roky stretáva okolo detského ihriska na Čmelíkovej ulici v Ružinove plánuje zveľadiť priľahlú budovu, domček na svoje komunitné aktivity. Vďaka podpore získajú hry a športové náradie tak, aby sa deti vedeli stretávať a zmysluplne tráviť voľný čas na ihrisku a počas zimného obdobia, v domčeku.
  • Parkour škola je špeciálne vybavená telocvičňa prvkami na trénovanie tohto športu. Vďaka grantovej podpore bude môcť občianske združenie zlepšiť podmienky telocvične tak, aby v nej mohli trénovať aj menšie deti.

Autorka: Eva Ščepková.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *