Kategórie
Osobné

Naletel som na podvod

Múdri nech sa z mojej chyby poučia! V prípade „Dôveruj, ale preveruj“ som zlyhal.

Prečo som stiahol článok s názvom „Pomôžte Nikolke“? Uverejnil som ho 8. septembra 2023. Podrobne sa snažím vysvetliť, aký som bol naivný, a uverejnil som „príbeh“ o chorej Nikolke, aby mohli ľudia posielať peniaze na konkrétny účet. Mal som si najprv overiť tzv. lekárske správy, ktoré mi poskytol.

Pred časom mi pán Laššák poslal srdcervúci príbeh o ťažkej chorobe jeho dcérky Nikolky. Tak ju nazýva on sám. Lenže v lekárskych správach, ktoré doložil, sa uvádza Natalia. (Sic!)

Jeho príbeh ma zaujal, a uverejnil som ho. Moja hrubá chyba! Riaditeľ Nadácie Ekopolis, Peter Medveď, ma upozornil na to, že v lekárskych správach je priveľa úprav, zmien, zásahov. Tak som začal overovať tie lekárske správy.

1. prípad

Prvá lekárska správa je v prílohe pod názvom: IMG_20230905_135555.jpg.

Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_135555.jpg
Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_135555.jpg.

Z lekárskej správy viem, že sú v nej uvedení lekári: MUDr. Peter Gašparec, MUDr. Milan Beier a MUDr. Kafková. Uvedené mená som na stránke DFNsP anesteziologicko-resuscitačné oddelenie, Limbová ulica v Bratislave nenašiel. Dokonca som zistil, že MUDr. Peter Gašparec zomrel 29. 11. 2013.

Akej hrubej a amatérskej chyby sa pán Laššák dopustil? Poznamenám, že jeho meno viem len podľa jeho e-mailovej adresy. Neviem, či ide o skutočne nejakého Laššáka, pretože už neverím v jeho prípade ničomu.

Text z lekárskej správy: „Pre ďalšiu potrebu rehabilitácie dohovorený preklad s riaditeľom MUDr. Tuharským na LRÚ Kováčová dňa: 20. 8. 2023.“

Pokiaľ sa pozorne pozriete na daný dokument, je v ňom viditeľná úprava dátumu. Ktovie, aký tam bol pôvodný dátum. Napísal som na Národný ústav detských chorôb, a dostal som takúto odpoveď:

„Dobrý deň, pán Parada, ide naozaj o niekoľkoročnú starú lekársku správu. Navyše už od roku 2018 sme aj premenovaní na Národný ústav detských chorôb, správa je stará viac ako 10 rokov. Prajem Vám pekný deň.“

2. prípad

Lekárska správa, ktorú som v prílohe dostal pod názvom IMG_20230905_143127.jpg obsahuje zvláštne úpravy. Sú zamazané citlivé údaje, takže i táto správa pôsobí nedôveryhodne. Nedá sa z nej overiť pravdivosť, či sa týka „Natalie Laššakovej“.

Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_143127.jpg
Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_143127.jpg.

Podpísaná je MUDr. Monika Kaldarárová, PhD., pediatrický kardiológ, NÚSCH, a.s., pracovisko DKC Bratislava. Na stránke Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. (NÚSCH, a.s.) som našiel jej meno, ale na stránke Detského kardiocentra (DKC) je spomenutý len prednosta doc. MUDr. Peter Olejník, PhD. Takže musím si pracne overovať pravdivosť lekárskej správy, ktorú mi zaslal pán Laššák. Oslovil som Detské kardiocentrum, a čakám na odpoveď.

3. prípad

Pán „Laššák“ (dávam do úvodzoviek, pretože nemám ako overiť si jeho identitu) mi poslal v prílohe aj doklad z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zo Zvolena pod názvom IMG_20230905_135614.jpg.

Doklad pod názvom IMG_20230905_135614.jpg
Doklad pod názvom IMG_20230905_135614.jpg.

Podpísaná v dokumente je PhDr. Katarína Šlosiariková, PhD. ako riaditeľ úradu. Podľa dokumentu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Zvolen vidím, že v roku 2019 pôsobila ako riaditeľka úradu.

Lenže i tento doklad je silne amatérsky upravený. Mená a dátumy sú zreteľne dodatočne zmenené.

Z úradu som dostal odpoveď:

„Dobrý deň,
áno, údaje v dokumente ‚nesedia‘. Rozhodnutie bolo vydané v roku 2015 (Číslo: ZVI/SSD/SOC/2015/32074-0005), vtedy bol riaditeľom ÚPSVR Zvolen Mgr. Milan Beľa. Keďže bolo rozhodnutie vydané v roku 2015, nesedí dátum 24. 6. 2022; a už vôbec nesedí to, že je uvedené mesto Lučenec, pretože podľa čísla: ZVI/SSD/SOC/2015/32074-0005 bol dokument vydaný vo Zvolene.“

4. prípad

V lekárskej správe, ktorú mi pán Laššák poslal pod názvom IMG_20230905_135604.jpg je podpísaná MUDr. Stanislava Klobucká. V správe je jasne vidieť, že násilne zmenil meno pacientky, rodné číslo a adresu bydliska.

Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_135604.jpg
Lekárska správa pod názvom IMG_20230905_135604.jpg.

Doktorka Klobucká pôsobí ako lekárka FBLR, ale toho času pôsobí aj v Rehabilitačnom centre – HARMONY, n.o.

MUDr. Stanislava Klobucká, PhD. z RC Harmony v Bratislave mi odpovedala: „Pacientku s týmto menom u nás neevidujeme. Nikto s týmto menom sa u nás neliečil. Správa, ktorú ste mi poslali, vykazuje prvky dodatočných úprav, ktoré mnou s určitosťou neboli realizované. Legislatíva také úpravy zdravotnej dokumentácie samozrejme ani neumožňuje. Dokonca som našla aj originálnu správu, ktorú Vám niekto upravenú poslal (úplne iné osobné údaje samozrejme…).“

Vidíte, milí čitatelia, aký som bol naivný, keď som uverejnil príbeh pána Laššáka. Jeho príbeh je plný klamstiev.

Pokiaľ niekto poslal peniaze na základe prečítania si srdcervúceho príbehu na účet SK2902000000004767816951, prosím, ohláste sa mi na e-mail admin@humanisti.sk. Za spôsobené škody sa ospravedlňujem. Mrzí ma, že som naletel podvodníkovi.

Pre pochopenie prípadu, že som naletel podvodníkovi, prikladám aj pôvodný verziu jeho príbehu. Upozorňujem, že to je jeho verzia, ktorá sa však nezakladá na pravde.

Nikolka sa narodila 22. apríla 2022. Práve prišla na svet a už musela bojovať o život.

O srdcovej chybe sme vedeli, keď bola priateľka tehotná a stále sme tomu neverili, pretože naše malé bábätko vyzeralo ako zdravé. Rýchlo sa u nej objavili problémy s okysličovaním tela. Spočiatku potrebovala podporu dýchania. Po necelých dvoch týždňoch lekári kvôli nízkej saturácii kyslíkom vyskúšali balónik cez katéter srdca, aby rozšírili pľúcnu chlopňu, čo sa po zákroku ukázalo ako neúčinne.

O týždeň sa Nikolkin stav zhoršil a pre veľmi nízku saturáciu kyslíkom, ktorá bola pod 60 percent, sa lekári rozhodli pre operáciu „systémovo pľúcnu“ anastomózu. Museli sme im dôverovať a odovzdať im do rúk celý náš svet…

Po náročnom takmer dvojmesačnom pobyte v nemocnici sme sa konečne mohli vrátiť domov, kde čakal starší braček, aby ju konečne videl a užije si svoju milovanú sestričku. Nikolkin život bol na chvíľu zabezpečený. Ten čas sme mohli stráviť spolu, no vedeli sme, že ďalšia operácia bude až o pár mesiacov. Prišiel čas, keď sme nastúpili na ďalšiu operáciu – „katetrizácia“ srdca, ktorá ju kvalifikovala na túto operáciu na otvorenom srdci, Glennovu operáciu. Operácia smerom k jednokomorovému srdcu je, žiaľ, paliatívna liečba…

Žiadny lekár nám nedáva nadej na dvojkomorové srdce. Nemôžeme sa pozerať na to, ako naša dcéra umiera. Začali sme hľadať pomoc za hranicami krajiny, výsledky testov sme posielali na kliniky v Európe a po celom svete. Museli sme čakať a dúfať, že niekto dá našej dcérke príležitosť na život. Osud však Nikolku nešetril a v septembri sme skončili znova v nemocnici. Ukázala nám, že je poriadna bojovníčka, zvládla to pomerne rýchlo, nakoniec sme sa vrátili domov. Nasledujúce tri mesiace sme sa snažili užívať si každú chvíľku, no čím viac sa blížil termín ďalšej operácie, tým sa Nikolkin stav zhoršoval.

Sýtosť klesala, rýchlejšie sa unavovala, modreli jej ruky, nohy a pery. Prišiel 12. január a dcérku sme museli dať opäť do rúk lekárom. Pri pohľade na zatvárajúce dvere operačného bloku je to neopísateľný strach. Nikolka sa po 7-hodinovej operácii vrátila na JIS. Kde ďalšie dni bojovala za nás. Naše statočné dievčatko sa rýchlo zotavovalo a my sme si mohli vydýchnuť. Vieme však, že náklady na liečbu v zahraničí budú vysoké, a tak spúšťame žiadosť o pomoc, aj napriek chýbajúcemu odhadu nákladov, pretože každý deň sa počíta. Nemôžeme premrhať ani jeden deň. Nemôžeme sa pozerať, ako sa Nikolka trápi. Nevieme sa dočkať, lebo ani smrť nepočká… Potrebujeme dosť financií a obrovské množstvo dobrých sŕdc, ktoré nám pomôžu. Len spolu môžeme zachrániť našu dcéru.

Príbeh je srdcervúci, ale nepravdivý. Prosím, neposielajte peniaze na účet SK2902000000004767816951.

Ide o podvod, ako vylákať peniaze od dôverčivých ľudí.

Veľmi ma mrzí môj pocit z pomoci, lebo som naletel podvodníkovi.

Archív:

Doklad o operácii s falošnými, pozmenenými údajmi
Doklad o operácii s falošnými, pozmenenými údajmi.
Doklad s neoveriteľnými údajmi
Doklad s neoveriteľnými údajmi.
Pán Laššák tvrdí, že ide o jeho dcérku. Pravdivosť sa mi nepodarilo overiť ani pomocou vyhľadávača od Google
Pán Laššák tvrdí, že ide o jeho dcérku. Pravdivosť sa mi nepodarilo overiť ani pomocou vyhľadávača od Google.
Záber na pôvodne uverejnený článok z 8. 9. 2023
Záber na pôvodne uverejnený článok z 8. 9. 2023.
Časť z uvedeného srdcervúceho príbehu, ktorý však nie je pravdivý
Časť z uvedeného srdcervúceho príbehu, ktorý však nie je pravdivý.
Na konci článku bolo uvedené číslo bankového účtu, kde mohli ľudia posielať peniaze
Na konci článku bolo uvedené číslo bankového účtu, kde mohli ľudia posielať peniaze.

Autor: Ján Parada.

5 odpovedí na “Naletel som na podvod”

a čo tak podať trestné oznámenie? oklamaných bude určite viac a škoda sa sčíta…
1. podvod
2. falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny, úradnej pečate…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *