Kategórie
Osobné

Súboj titanov (50)

Pink Floyd verzus Horkýže Slíže.

Dnes som počúval výberový album Best uff od skupiny Horkýže Slíže z roku 2001. Posledná skladba na albume má názov Žigo. Ale prečo to spomínam? Nuž preto, lebo ide o cover verziu pesničky Another Brick in the Wall. V podstate názov „Another Brick in the Wall“ sa skladá z troch skladieb od britskej progresívnej rockovej skupiny Pink Floyd. Skladby pochádzajú z 11. štúdiového albumu The Wall, ktorý vyšiel v roku 1979. Jej časti sú označené názvami Part 1 (pracovný názov Reminiscing), Part 2 (pracovný názov Education) a Part 3 (pracovný názov Drugs). Všetky tri skladby napísal basgitarista skupiny Roger Waters. Detaily o skladbe si môžete prečítať vo Wikipédii.

Najznámejšou časťou je „Part 2“, ktorá je protest songom proti prísnemu vzdelávaciemu systému na bežných a internátnych školách.

Jej text je takýto:

“We don’t need no education.
We don’t need no thought control.
No dark sarcasm in the classroom.
Teacher, leave those kids alone.
Hey, Teacher, leave those kids alone!
All in all it’s just another brick in the wall.
All in all you’re just another brick in the wall.”

Ďalej spieva detský zbor:

“We don’t need no education.
We don’t need no thought control.
No dark sarcasm in the classroom.
Teachers, leave those kids alone.
Hey, Teacher, leave those kids alone!
All in all you’re just another brick in the wall.
All in all you’re just another brick in the wall.”

Pink Floyd je už legendárna rocková skupina. Nečudujem sa, že ich skladba nadchla aj (v tom čase skôr hard rockovú) skupinu Horkýže Slíže. Občas sa stretnem s názvom Horkýže slíže [s malým písmenom s v slove slíže], ale pozrel som sa na ich album „alibaba a 40 krátkych songov“ [album je naopak s malými písmenami], a tam jasne vidím, že majú Slíže s veľkým písmenom S. Mali by sme to dodržiavať! Dodržal som aj ich formu zápisu názvu albumu, s malými písmenami. Sic! [Milujem latinské výrazy!]

Poviem na rovinu, že mne sa viac páči podanie od skupiny Horkýže Slíže, aj keď uznávam obrovský prínos skupiny Pink Floyd do studnice rockovej hudby. Mám totiž rád inovácie, úpravy, v umení koláže… Napríklad viac sa mi páčia moderné stvárnenia niektorých hudobných velikánov v tzv. podobe impresionizmu ako diela od (určite skvelého) Clauda Moneta. Sem tam sa stretávam na Facebooku s rôznymi maľbami, len akurát teraz ich nemám po ruke. Keď opäť niečo nájdem, tak to sem priložím. Čo si pamätám, tak napríklad moderné maľby skupiny Metallica, ktoré majú silný nádych impresionizmu.

Horkýže Slíže majú takýto text:

„Keď som išiel cez Chrenovú,
uvidel som krčmu novú.
Pri tej krčme Žigo stál,
tak som naňho zavolal.
Hej Žigo na piču ti dám!
Ak ti bude málo ešte ti aj pridám!“

Ešte tam počuť: “One more time.” Po slovensky: „Ešte raz.“

Pokiaľ sa chce nejaký pofidérny moralista pohoršovať nad použitím vulgárneho slova „piča“, tak by sa mal vážne nad sebou zamyslieť, prečo mu nevadí (nekritizuje) anglický výraz “Fuck You!”. Vo tvrdšej hudbe, ako sú hard rock a heavy metal, je to totiž bežné. A moralista si môže trhnúť nohou.

Pink Floyd.
Horkýže Slíže.

Autor: Ján Parada.

3 odpovede na “Súboj titanov (50)”

Tak 50. verziu (50. výročie) som oslávil so skupinou Horkýže Slíže. Má niekto nejaké lepšie návrhy na cover?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *