Kategórie
Tlačové správy

V pondelok žirafy, v utorok nosorožce, v stredu jaguáre…

Spoznajte s rodinou až 26 druhov zvierat na komentovaných kŕmeniach.

ZOO Bratislava ponúka počas leta vzrušujúci program komentovaných kŕmení zvierat sprevádzaných skúsenými chovateľmi. Pri prechádzke po zoo sa každý letný deň dozviete množstvo zaujímavých niekedy aj zákulisných informácií o exotických i domestikovaných živočíchoch. Celkovo máte možnosť stretnúť sa s 26 rôznymi druhmi zvierat. Pozvite svoju rodinu alebo priateľov a spoznajte ich všetky!

Medveď, žirafy, lamy či zubor. Aj tieto druhy zvierat ste mohli spoznať počas uplynulých mesiacov v komentovaných kŕmeniach prostredníctvom ich chovateľov. Letnými novinkami, ktoré zoo ponúka sú napríklad surikaty, dikobrazy, ťavy, pštrosy, pelikány či dikdiky, všetko obľúbené druhy zvierat medzi návštevníkmi.

Komentované kŕmenia trvajú približne 30 minút a realizujú sa priamo pri výbehu konkrétneho druhu zvieraťa. Chovateľ prinesie potravu – časť kŕmnej dávky pre dané zvieratá a porozpráva návštevníkom o daných zvieratách – o druhu, ako aj konkrétnych jedincoch. Lamám, zubrom, žirafám či hrošíkom, môžu dať počas komentovaného kŕmenia potravu návštevníci.

Kompletný program letných komentovaných kŕmení.

Prečo kŕmenie za prítomnosti chovateľa

Všetky zvieratá u nás, v zoo, majú presne určenú kŕmnu dávku, ktorá odráža ich dietetické nároky a svojvoľné kŕmenie môže vážne ohroziť ich zdravie. Aj preto sa naši návštevníci o kŕmení rôznych druhov zvierat môžu naučiť v sprievode našich skúsených chovateľov.

„Často sa, žiaľ, stretávame s tým, že návštevníci nerešpektujú návštevnícky poriadok a kŕmia zvieratá. Pritom zviera, ktoré kŕmia, nepoznajú, nevedia, koľko potravy už dostalo, či nemá alergiu, diétu a podobne. Najčastejšie sa s týmto problémom stretávame u našich primátov – makakov a gibonov, u ktorých z rúk návštevníkov končí nielen zelenina či ovocie, ale aj nevhodná strava ako hranolky či keksíky. To, čo však ľudia za tým následne nevidia je, že zviera môže mať vážne zdravotné problémy, ktorých liečenie stojí ďalšie peniaze, energiu a prítomnosť veterinárneho lekára. Samozrejme, i samotní chovatelia majú oveľa viac práce s konkrétnym jedincom, a to čo sa týka podávania liečiv, ale aj zvýšených nárokov na dezinfekciu prostredia, v ktorom naše zvieratá žijú. Práve komentované kŕmenia sú jednou z foriem vzdelávania, kedy sa návštevníci môžu dozvedieť nielen viac o zvieratách ale aj o ich živote v zoologických záhradách a zaujímavostiach o ich chove,“ vysvetľuje zoologička Magdaléna Hadová.

Ako pomôcť a neublížiť

V zoo je vítaná každá pomoc. Preto, ak návštevníci chcú, môžu zvieratám doniesť, jablká, koreňovú zeleninu či orechy. Stačí to všetko odovzdať na vrátnici alebo pri pokladni zoo, a po kontrole sa takáto pomoc rozdistribuuje už konkrétnym zvieratám do kŕmnych dávok.

Podporiť zvieratá môžete aj prostredníctvom ich adopcie. Symbolickou sumou podporíte chov konkrétneho živočíšneho druhu a stanete sa jeho adoptívnym rodičom. Takýmto krásnym darčekom určite prekvapíte každého milovníka zvierat!

Foto:

Jaguár americký
Jaguár americký.
Dikdik Kirkov (foto: Roman Berco Balog)
Dikdik Kirkov (foto: Roman Berco Balog).
Surikata vlnkavá (foto: Roman Berco Balog)
Surikata vlnkavá (foto: Roman Berco Balog).

Návštevou zoologickej záhrady podporujete starostlivosť a ochranu vzácnych a ohrozených živočíchov a ich možný návrat do divokej prírody. Spoločnými silami tak prispievame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi. Ďakujeme!

ZOO Bratislava

Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *