Kategórie
Tlačové správy

Strana ZA ĽUDÍ žiada okamžité dofinancovanie pedagogických asistentov učiteľov pre 1. ročníky ZŠ

Tlačová správa na tému urgentných problémov školstva.

Podpredsedníčka strany ZA ĽUDÍ a odborníčka na oblasť školstva Viera Leščáková upozornila na akútny problém s financovaním pe­da­go­gických asistentov pre žiakov prvých ročníkov od sep­tem­bra 2023. V súčasnom programovom vyhlásení vlády je inklúzia dôležitou prioritou, čo sa však v aktuálnom vedení školstva vôbec neodráža. Ide najmä o asistentov učiteľov, ktoré by mala mať každá škola k dispozícii a o školy, ktoré by inklúziu uplatňovať chceli, ale nemajú na to dostatočné prostriedky. Podpredsedníčka uviedla, že školy musia doplácať na asistentov z už aj tak obmedzeného rozpočtu. Musia vziať z peňazí na mzdy ostatných pe­da­go­gických a odborných za­mest­nancov školy. Zároveň počet detí so špeciálnymi potrebami stále rastie. Keďže novela školského zákona navýšila počet žiakov prvého ročníka, chceme zabezpečiť, aby mali všetci žiaci prvých ročníkov rovnakú možnosť na úspech a musíme im v tom pomôcť.

Podpredsedníčka strany ZA ĽUDÍ Viera Leščáková preto žiada ministra školstva, aby ministerstvo školstva bezodkladne:

  1. Zaviedlo nárokovateľnosť pedagogických asistentov pre prvý ročník základnej školy s na­vý­še­ným počtom žiakov od septembra 2023.
  2. Navýšilo normatív na pedagogických asistentov tak, aby pokrýval 100 % platu pedagogického asistenta tak, aby školy nemuseli doplácať platy asistentov z vlastných rozpočtov.

„Víziou strany ZA ĽUDÍ v školstve je, aby každé jedno dieťa a každý jeden prváčik nezávisle na tom, či pôjde do školy v Brezne, Prešove, či Bratislave, dostalo kvalitné vzdelanie, malo dobré podmienky a mohlo rozvíjať svoje talenty, pretože najlepšia investícia, ktorú štát môže urobiť, je investícia do ľudí. Školy na to, aby mohli plniť svoje poslanie, potrebujú okamžitú pomoc s do­finan­co­va­ním asistentov, keďže tento problém bude mimo­riadne vypuklý už od nového školského roka v septembri 2023,“ uviedla Viera Leščáková.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Jedna odpoveď na “Strana ZA ĽUDÍ žiada okamžité dofinancovanie pedagogických asistentov učiteľov pre 1. ročníky ZŠ”

Bezodkladne? A čo robili za tie roky poslanci za stranu ZA ĽUDÍ. Každý je múdry po funuse. Terajšia vláda nedostala ani dôveru od NR SR, tak mi nevyskakujte pred voľbami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *