Kategórie
Tlačové správy

Dovoz pokračuje v stagnácii

Medziročne sa v máji doviezlo na Slovensko o takmer 500 jazdených áut menej.

Dovozy ojazdených osobných áut na Slovensko spoza hraníc sú tento rok ako „na hojdačke“. Medzi­mesačné výkyvy počtu dovezených „jazdeniek“ sú pomerne výrazné. Začiatkom roka tu bol kontinuálny nárast ich počtu, ktorý sa však v marci razantne zvýšil, no v apríli sa, pre zmenu, zase dramaticky prepadol. V máji pokračovala stagnácia.

Ako ďalej ukázali oficiálne štatistiky rezortu vnútra, medziročne sa za minulý mesiac doviezlo o takmer 500 áut menej. Situácia na trhu pravde­po­dobne súvisí s tým, že dovozcovia jazdených áut z cudziny čakajú, kým sa dostanú do praxe zmeny, ktoré súvisia práve s touto problematikou.

„Pokračuje stagnácia, ktorá sa naplno prejavila v apríli. Vyzerá to tak, že dovozcovia stále vyčkávajú na zmeny v registračných poplatkoch a novú legislatívu, ktoré majú prísť do praxe na Slo­vensku v júli tohto roku. Každopádne, už najbližšie týždne jednoznačne ukážu, ako sa pohnú dovozy jazdených áut z cudziny a čo celkovo s trhom ojazdených vozidiel urobia najnovšie zmeny,“ hodnotí Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slo­vensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Ešte v marci tohto roku sa doviezlo na Slovensko rekordných 6 706 osobných jazdených vozidiel, čo bol dramatický nárast v porovnaní s februárovým počtom 4 783 kusov. V apríli prišlo opäť k zásadnej zmene, kedy dovozcovia importovali len 4 990 ojazdených, kde išlo o viac ako štvrtinový medzi­mesačný prepad. V máji stagnácia pokra­čo­vala, kedy importéri „jazdeniek“ doviezli 5 297 osobných vozidiel. Pre porovnanie – v máji 2022 to bolo 5 780 kusov, teda medzi­ročne ide o pokles o takmer 500 áut.

Podrobné údaje k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Aký je pomer jazdených a nových áut?

V roku 2022 bolo v Slovenskej republike celkovo zaregistrovaných 78 841 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, v SR sa podľa odhadov siete auto­centier AAA AUTO ročne predá celkovo približne 350 000 ojazdených osobných auto­mobilov. Dovezené jazdené osobné vozidlá, ktorých sa za vlaňajšok podľa štatistík MV SR na Slovensko priviezlo spolu až 61 016, tak predsta­vo­va­li približne 17,5 % tohto objemu. Priemerný vek áut sa tu totiž blíži k hranici 15 rokov.


Autorka: Dominika Brindžáková, AURES Holdings.

Správu dodal Michal Račko z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *