Kategórie
Osobné

Dnes sa objavujú rôzne prvoaprílové správy

Ale asi najlepší prvoaprílový vtip aj tak urobila spoločnosť Google.

V roku 2004, keď najväčšie e-mailové služby ako Hotmail ponúkali veľkosť poštovej schránky okolo 2 MB a spoločnosť Yahoo ponúkala schránku s veľkosťou okolo 4 MB, prišla spoločnosť Google práve 1. apríla s ponukou na 1 GB, čiže vyše stokrát viac ako ponúkali ostatné spoločnosti.

Urobili všetko tak, aby to vyzeralo ako vtip. Vydali tlačovú správu, ktorá vyzerala ako evidentný vtip. Nikto to nebral vážne. Začalo sa to šíriť ako hoax, a mnohí upozorňovali na to, že je to len hoax, a ako môže byť niekto tak hlúpy, že tomu verí. Nakoniec zistili, že hoax bol v tom, že to nebol hoax, teda dvojitý aprílový žart. Akurát, že v tomto prípade to možno bol aj veľmi dobre premyslený marketingový ťah. Gmail absolútne ovládol trh a dnes už ponúkajú dokonca 15 GB priestor pre poštové schránky.

Pozri články Google Gets the Message, Launches Gmail a Google′s Greatest April Fools′ Hoax Ever (Hint: It Wasn′t a Hoax).

Archív:

Google
Google.
TIME (1)
TIME (1).
TIME (2)
TIME (2).

A ešte jeden poučný príbeh, ktorý sa stal prvého apríla.

Raz na prvého apríla si jeden zamestnanec uťahoval zo svojho kolegu veľmi netradičným spôsobom.

Pri raňajkách prešiel okolo svojho kolegu so zadržiavaným smiechom, a opýtal sa ho, ako mu chutí. Kolega niečo odpovedal v zmysle, že OK, chutí, a on na neho iba žmurkol.

Potom viackrát počas dňa, keď prechádzal okolo jeho pracovného stola, sa ho opýtal, ako sa cíti po raňajkách.

Po obede s trochu zdeseným výrazom mu povedal, že vyzerá nejako bledo.

Kolega bol zvedavý, že čo mu vyparatil, keď sa tak správa. Pýtal sa, či mu dal niečo do jedla. On sa iba uškŕňal, že nie, že to by mu nespravil. Kolega po obede zvracal.

Placeboefekt je liečebný výsledok vyvolaný presvedčením pacienta, že užíva skutočný liek.

Pacient užíva len zdanlivý liek. V skutočnosti ide o placebo, prázdne liečivo. Ale pacient si myslí, že má pozitívne účinky, že liečivo ho lieči.

Nocebo je odborný výraz pre podobné prípady, len s tým rozdielom, že nastanú negatívne účinky.

A práve u toho kolegu sa prejavilo nocebo.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 1. 4. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *