Kategórie
Osobné

Poľská cirkev musí po prvý raz zaplatiť za svojho pedofilného kňaza

Historicky prvý prípad.

Nesenie kríža
Zdroj: ČTK/AP/Alik Keplicz.

Varšava – 150 000 złotych (približne 36 000 eur) má podľa súdu dostať Poliak, ktorý sa v detstve stal obeťou sexuálneho zneužívania miestnym kňazom. Peniaze, ktoré majú pokryť náklady na liečbu, musí mužovi vyplatiť daná farnosť a diecéza. V Poľsku ide o historicky prvý prípad, keď obeť požadovala odškodnenie nielen od páchateľa, ale i od cirkvi, uviedla agentúra AFP.

Muž, o ktorom masmédiá hovoria ako o Marcinovi K., chcel od cirkvi pôvodne 200 000 złotých (približne 49 000 eur) a ospravedlnenie v celoštátnej tlači. Obe strany ale došli v piatok k dohode a dohodli sa na tom, že muž žalobu stiahne a zriekne sa všetkých nárokov, zatiaľ čo farnosť a diecéza mu „v geste kresťanskej pomoci“ zaplatí psychoterapiu.

Marcin K. však v rozhovore s rozhlasovou stanicou TOK FM priznal, že má v súvislosti s výsledkom súdneho konania „rozporuplné pocity“. Napriek tomu je ale rád, že už má všetko za sebou.

„Na to gesto kresťanskej pomoci som musel čakať dva roky. Ale každá dohoda, nech ako chatrná a neuspokojivá, je lepšia než najlepší rozsudok,“ uviedol Marcin K.

Mladý muž sa stal obeťou zneužívania v 12 rokoch, čo bolo niekedy okolo roku 2000. Až o osem rokov neskôr sa rozhodol o všetkom prehovoriť. Kňaz, ktorý ho zneužíval, bol odsúdený na dva roky. Zatiaľ si odsedel menej než rok a pol, a za dobré správanie by mal byť teraz prepustený, uviedli poľské masmédiá.

Pápež František
Pápež František.

Pápež František nedávno odslúžil omšu za obete zneužívania zo strany kňazov. (Zdroj: ČTK/ZUMA/Evandro Inetti.)

Poľský primas: „Obetiam zneužívania zriadime centrá.“

Toho roku vo februári oznámil poľský primas Wojciech Polak, že poľská katolícka cirkev plánuje zriadiť štyri až päť kontaktných centier pre ľudí, ktorých sexuálne zneužili duchovní. V centrách môžu získať nielen psychologickú, ale i právnu pomoc.

„Úlohou týchto centier by bolo tiež doprevádzať poškodeného človeka počas všetkých úkonov, odporúčať mu, kedy a kam sa má prihlásiť a neskôr dozerať, ako sa veci vyvíjajú,“ povedal Polak.

Arcibiskup zároveň menoval zástupcu cirkvi pre obete sexuálneho zneužívania a duchovného, ktorý sa má venovať tejto skupine veriacich.

Poľská katolícka cirkev sa s problémom sexuálneho zneužívania zo strany duchovných začala porátať minulý rok v lete, niekoľko mesiacov potom, čo zažila sériu škandálov okolo pedofilných kňazov. Tieto škandály otriasli jej pozíciu v krajine, kde sa za katolíkov označuje okolo 90 percent ľudí. Zástupcovia katolíckej cirkvi minulý rok v auguste učinili pokánie a požiadali o odpustenie boha i ľudí, ktorým duchovní ublížili.

Koľkých ľudí sa problém sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi týka, nie je jasné. Podľa koordinátora poľskej biskupskej konferencie pre ochranu detí a mládeže Adama Žaka bolo v rokoch 2010 až 2013 kvôli sexuálnemu zneužívaniu mladistvých odsúdených najmenej 19 kňazov.

Čítajte tiež:


Autor: Česká televízia.

Článok bol pôvodne uverejnený 24. 3. 2015.

Jedna odpoveď na “Poľská cirkev musí po prvý raz zaplatiť za svojho pedofilného kňaza”

Jedným z dovodov prečo je v RKC tolko pedofilnych škandálov je to že RKC nie je cirkev od Boha ale od diabla. Druhým dovodom je to že knazi majú zakázané ženiť sa, a prikázaná celibát a to nie je správne. Tí čo sa nevedia zdržať by mali mať povolené vstúpiť do manželstva. RKC neučí správne evanjelium. O tom aké je správne evanjelium a kto je správny kresťan píšem tu : https://www.posmrtnyzivotexistuje.sk/kto-je-spravny-krestan/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *