Kategórie
O politike

Ďalšia falošná správa z Donecka

Novorusko sa priživuje na klamstvách.

Diskutujúci s prezývkou Clear1 v Diskusnom fóre vytvoril tému o zákaze predaja balalajok v USA pod názvom Čo všetko dokáže ľudská hlúposť. V téme odkazuje na článok Nové sankcie proti Rusku: Obama zakázal predaj balalajky až do roku 2020 (Новые санкции в отношении России: Обама запретил продажу балалаек до 2020 года), ktorú 22. marca 2015 uverejnil portál Novorusko, nezávislej informačno-analytickej agentúry Veľké Rusko (Новороссия – независимое информационно-аналитическое агентство Большой России).

V článku sa tvrdí, že už 70 rokov je v Spojených štátoch amerických zákaz predaja balalajok. A že prezident USA Barack Obama predĺžil tento zákaz až do roku 2020. Vraj pozadie tohto zákazu siaha až do predvojnového obdobia, keď vtedajší prezident Franklin Roosevelt podpísal „tajný výnos“ zakazujúci balalajku na území USA na dobu 10 rokov. Stalo sa to v roku 1940, a odvtedy sa tento dekrét vraj neustále predlžuje.

Ďalej sa v článku píše, že dnes nie je síce zakázané hrať na balalajke v USA, ale je potrebná špeciálna licencia. Vraj nie je dovolený hromadný predaj tohto nástroja. Článok sa končí informáciou, že kúpiť balalajku v obchode nebude možné najmenej desať rokov.

Súhlasím s nadpisom „Čo všetko dokáže ľudská hlúposť“ v tom zmysle, že čo to vystrájajú v redakcii portálu Novorusko. Rovnako sa strápnil Clear1, keď uveril tejto ruskej demagógii.

emotikon

Už zmienka o „tajnom výnose“ musí čitateľovi napovedať, že ide o čosi podozrivé v tomto článku. V USA nikto nevie o takom tajnom výnose, ale v redakcii Novorusko majú zrejme rovnako „zaručene pôvodné a neskreslené správy“, ako to tvrdí aj Slovensko-ruská spoločnosť, ktorej predsedom je JUDr. Ján Čarnogurský. Na falošnú správu, ktorú rozširuje Slovensko-ruská spoločnosť, som už upozornil v článku Pozor na falošný otvorený list od Vladimira Putina. Už to, že sa v článku nespomína číslo zákona, vyhlášky, nariadenia, že hovoria len všeobecne a vlastne nejasne, že ide o „tajný výnos“, svedčí o nevierohodnosti článku.

Takže teraz opäť upozorňujem: pozor na falošný článok z portálu Novorusko! Niektoré informácie sa totiž dajú veľmi ľahko overiť, aby sme zistili, že ide o klamstvo.

Balalajku si v USA môžete kúpiť úplne pohodlne. Napríklad Amazon predáva balalajku „Deluxe“. V internetovom obchode eBay je úplne samozrejmé, že predávajú balalajky. Vo veľkom množstve, výber je veľký. Napríklad Russian Balalaika (Ruská balalajka). Keby existoval zákaz, asi ťažko by ich takto pohodlne predávali. Ani v článku Where to Get a Good Balalaika (Kde získať dobrú balalajku) sa nespomínajú ťažkosti s predajom. Pochybujete ešte? Myslíte si, že portál Novorusko píše pravdu? Navštívte stránky www.balalajka.com alebo www.balalaika.org. Vari spoločnosť The Washington Balalaika Society nevie o problémoch s predajom balalajok v USA? Americká asociácia The Balalaika and Domra Association of America predáva ruské originály. Rus Michail Smirnov, žijúci v USA, predáva ruské originály. Priamo z Ruska dováža do USA balalajky aj spoločnosť Imperskaya Music LLC™ (Direct From Russia).

Úlohou takých klamstiev, aké šíri portál Novorusko, je dosiahnuť u čitateľov averziu, odpor, nechuť, znechutenie z americkej politiky. Len to robia veľmi hlúpo. Takže, čo všetko dokáže ľudská hlúposť? Dokáže vymyslieť úplne hlúpy článok o zákaze predaja balalajok. Keby to bol pokus o vtip, tak sa im vôbec nevydaril.

Samozrejme, aby som to celé uviedol na pravú mieru, tak na stránke Národná sebaobrana (Народная Самооборона!) je rovnaký článok Запрещенные балалайки (Zákaz balalajky). Na konci článku je tzv. tag (značka) Bomba fejk. V komentári z 22. 3. 2015 autor kerzak_1 napísal:

„Это изумительный фейк)))
мне он оч понравился.“

Niečo ako: „Toto je úžasný fake. Mal som ho akosi rád.“

Čiže sám tvrdí, že je to fejk. Slovo fejk pochádza z anglického “fake”, čo znamená falošný, falzifikát, vymyslený, napodobenina, imitácia…

Už v septembri 2013 uverejnil Riqo článok Balalaikas illegal in America?! (Balalajky nezákonné v Amerike?!), v ktorom píše, čo zistil:

„Obama zakázal balalajku až do roku 2020, ale to urobil ešte v roku 2010, a išlo o predĺženie už existujúceho zákazu. Zákaz sa pravidelne obnovuje. Pôvodný zákaz bol prijatý v roku 1940. Prečo? No, pretože…“

Na čo mu 15. septembra 2013 odpísal Jurij Šimanovskij, že sa priznáva, že „Zákaz predaja balalajky“ bol falošný článok od neho. Pred tromi rokmi napísal článok na svojom blogu.

“It was just a joke,” vysvetlil Jurij Šimanovskij.

Čiže bol to len vtip. A uviedol aj odkaz na pôvodný článok Семьдесят лет запрету балалайки в США (Sedemdesiat rokov starý zákaz predaja balalajky v USA) zo 16. októbra 2010.

Aj keď je celý článok o zákaze predaja balalajok v USA vymyslený, myslím si, že sa nájdu naivní ľudia, ktorí tomu článku uveria. Nechám sa prekvapiť, kto všetko naletí na tento výmysel o zákaze predaja balalajok.

Archív:

Clear1 (diskusné fórum)
Clear1 (diskusné fórum).
Novorusko
Novorusko.
Národná sebaobrana (so značkou Bomba fejk)
Národná sebaobrana (so značkou Bomba fejk).
Riqo in Russia
Riqo in Russia.
Jurij Šimanovskij
Jurij Šimanovskij.
Kerzak_1
Kerzak_1.
Kerzak_1 (komentár)
Kerzak_1 (komentár).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 22. 3. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *