Kategórie
O politike

Ide o snahu poškodiť predsedu ukrajinskej vlády Jaceňuka?

Buďme opatrní v tejto informačnej vojne!

Gilos uverejnil 7. marca 2015 článok pod názvom Iste to budete hodnotiť podľa svojho vierovyznania. V ňom napísal:

„Len vysoká miera fantázie a obrazotvornosti mohli priviesť súčasného predsedu ukrajinskej vlády p. A. Jaceňuka k názoru, že názvy o ukrajinských frontoch na strane ZSSR boli odvodené od počtu Ukrajincov v nich počas oslobodzovania krajiny. Originálne, pokiaľ je to myšlienka z jeho hlavy.“

Snažím sa nájsť bližšie informácie o tom, ako to presne povedal, ale nedarí sa mi. Odkiaľ túto informáciu má Gilos?

Poľské rádio uverejnilo správu Grzegorz Schetyna hovorí o oslobodení Osvienčimu Ukrajincami. Ruské médiá: To je provokácia, že v stredu 21. januára 2015 poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna vo vysielaní v poľskom rozhlase Jedynka (rádio Jeden) povedal:

„…może lepiej powiedzieć, że to front ukraiński, pierwszy front ukraiński i Ukraińcy wyzwalali, bo tam żołnierze ukraińscy byli wtedy w ten dzień styczniowy i oni otwierali bramy obozu i oni wyzwalali obóz. Tak jak powiedziałem…“

„…možno by bolo lepšie povedať, že to bol ukrajinský front, prvý ukrajinský front a Ukrajinci oslobodili (koncentračný tábor Osvienčim), pretože ukrajinskí vojaci tam vtedy boli, v ten januárový deň, a oni otvárali brány tábora, oni oslobodili tábor…“

Grzegorz Schetyna odpovedal na otázku týkajúcu sa pozvania ruského prezidenta Vladimira Putina na oslavy 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Červenou armádou.

Ako to je? Vysoká miera fantázie a obrazotvornosti postihla Gilosa? Alebo len mne sa nedarí nájsť názor Arsenija Petrovyča Jaceňuka, že názvy o ukrajinských frontoch na strane ZSSR boli odvodené od počtu Ukrajincov v nich počas oslobodzovania krajiny.

Je hanbou, že Poliaci majú nedouka vo vysokej politike, pretože ako aj Gilos správne poznamenal:

„Zmeny názvov frontov boli súčasťou smeru operácií. Tak počas roka 1943 bol Voronežský front premenovaný na 1. ukrajinský a Stepný na 2. ukrajinský front.“

Mám však podozrenie, že Gilos prisúdil Jaceňukovi názor poľského ministra Grzegorza Schetynu.

Gilos má v hlavičke stránky napísané: „Skepsa aktuálnej politickej scény.“

No, myslím si, že svoju skepsu nedotiahol poriadne. Alebo sa mýlim? Lebo som veľmi skeptický voči tomu, čo tvrdí Gilos o Jaceňukovi.

Vyzývam humanistov, ako aj všetkých, ktorým ide o pravdu, aby napísali nejaké webové odkazy, v ktorých Jaceňuk tvrdí, že „názvy o ukrajinských frontoch na strane ZSSR boli odvodené od počtu Ukrajincov v nich počas oslobodzovania krajiny“.

Najlepšie v ukrajinskom jazyku. Alebo aspoň kedy, kde, pri akej príležitosti to povedal.

Na Ukrajine zúri vojna. Skutočná vojna! Ale okrem tejto vojny prebieha aj informačná vojna, pri ktorej nie je jasné, kto za koho bojuje, a v tomto „boji“ sa využívajú rôzne klamstvá, falošné správy. Preto odporúčam, buďte maximálne obozretní, skeptickí, voči informáciám týkajúcich sa Ukrajiny alebo Ruska.

Archív:

Gilos
Gilos.
Jedynka
Jedynka.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 8. 3. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *