Kategórie
O politike

Česi majú mizerného prezidenta

Český prezident Zeman povedal: „Smrť abstinentom a vegetariánom!“

Tolerantný ateista Miloš Zeman, keď sa vracal z vínnej pivnice počas oceňovania vinárov na Pražskom hrade, predniesol tieto slová:

„Smrť abstinentom a vegetariánom!“

Jeho hovorca Jiří Ovčáček bráni prezidenta, že mal na mysli Adolfa Hitlera, ktorý bol abstinent, vegetarián, a dokonca aj nefajčiar.

Jan Koláček kvôli Zemanovmu výroku napísal priamo prezidentovi Zemanovi.

„Obraciam sa na Vás so zdvorilou žiadosťou a prosím o odpoveď na dve otázky.“

  1. Naozaj prezident takúto vetu vyslovil?
  2. Pokiaľ áno, mal na mysli tých občanov, ktorí sú zároveň vegetariáni a abstinenti, alebo tých, ktorí sú buď abstinenti alebo buď vegetariáni?

„Prepáčte, že Vás obťažujem pri Vašej neľahkej práci, ale odpoveď na túto otázku je pre mňa dôležitá – môj syn patrí do jednej z týchto skupín, takže ma pochopiteľne zaujíma, či môže byť jeho život v ohrození,“ napísal na Pražský hrad Jan Koláček a odpoveď, ktorú mu napísal hovorca hlavy štátu, vyvesil i na svoj facebookový profil.

„Pán prezident mal v tej chvíli na mysli jedného masového vraha, ktorý bol zásadným vegetariánom, abstinentom a nefajčiarom,“ odpísal mu Ovčáček v narážke na Adolfa Hitlera.

„Áno, môžem potvrdiť, že som takú odpoveď napísal. Na Hrad nám prišli asi tri listy v tomto duchu,“ povedal pre iDNES.cz Zemanov hovorca.

Prezident by mal vedieť ako sa vyjadrovať.

Pripomeniem, čo povedal prezident Miloš Zeman 11. júna 2013 v rozhovore pre Českú televíziu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: Spomeniete si ešte na svoje motto z volebnej kampane, a nemyslím „Zeman na Hrad“.

Miloš ZEMAN, prezident ČR: „Tých mott bolo niekoľko, ale to najdôležitejšie znelo, že chcem hovoriť ľuďom i nepopulárne pravdy, pokiaľ ich budem považovať za pravdy.“

Kedysi dávno ste povedali, že politik môže byť milovaný, politik môže byť nenávidený, ale politik sa nikdy nesmie stať smiešny. Nestalo sa práve v tejto situácii to, že ste sa stali smiešny?

„Ale tak, pozrite sa. Vzhľadom k tomu, že keď ste unavený, ako po zostupe po schodoch, tak i vďaka tým 39 stupňom, takže keď sa opriete o stenu, tak vašou povinnosťou, pokiaľ sa vás na to samozrejme niekto opýta, je to predovšetkým vysvetliť. A buď to ľudia, pokiaľ mali niekedy chrípku, pochopia. Tí ľudia, ktorí sú tak šťastní, že nikdy chrípku nemali, tak to nepochopia, a v tom prípade je zbytočné im čokoľvek vysvetľovať.“

Dotkol by som sa inej témy, ktorú ste práve teraz spomenul. Ďalšia otázka: „Pán prezident, myslíte si, že rešpekt u obyvateľstva si zaistíte požívaním alkoholu v pracovnom čase a nedodržiavaním zákazu fajčenia?“ Túto otázku by som rozviedol. Vy ste o tom sám hovorili, že si niekedy rád dáte pohárik. Ako prezident republiky do istej miery dávate určité normy a tým, že sa často objavujete s cigaretou, netajíte sa tým, že pitie alkoholu je bežná súčasť života, nedávate tým práve zlý signál?

„Tak začnime tou otázkou, ale nie vašou interpretáciou, ale otázkou samotnou. Najprv neviem, kedy a kde bol vyhlásený zákaz fajčenia. Môžem vás informovať, že jediné miesto na Hrade, kde sa môže fajčiť, je prezidentská kancelária a občas si tam chodí zafajčiť i môj tajomník alebo moja tlačová hovorkyňa. Pokiaľ ide o alkohol, dám vám konkrétny príklad. Adolf Hitler bol vegetarián, abstinent a nefajčiar, prehral 2. svetovú vojnu. Winston Churchill na rozdiel odo mňa vypil denne jednu fľašku whisky, tri fľašky šampanského a vyfajčil osem cigár a vyhral 2. svetovú vojnu.“

Tak to je bonmot, ktorý často používate, ale tým v zásade hovoríte a dávate nejakú normu. Dávate verejnosti najavo, dajme tomu i mladšej generácii, že pitie alkoholu je úplne v poriadku.

„Pitie alkoholu je úplne v poriadku, opýtajte sa ľudí na južnej Morave a zoznámte sa s diplomatickým protokolom, ktorý vám vždy dá pri akejkoľvek recepcii najskôr aperitív a na konci digestívum. Dôležité je neopiť sa. To znamená, piť je normálne, samozrejme v primeranom množstve, ale opiť sa normálne nie je.“

Takže to je v zásade váš odkaz.

„To je môj odkaz, bez toho, aby som mal akékoľvek námietky proti abstinentom. Len im pripomínam tento bonmot, ktorý nakoniec nie je môj, aby som sa nechválil cudzím perím.“


Takže! Prezident Zeman sa rozhodol hovoriť ľuďom aj nepopulárne pravdy. Jednou takou „pravdou“ je podľa Zemana želanie smrti abstinentom a vegetariánom!!!

Kým v júni 2013 odkazoval občanom, že nemá námietky proti abstinentom, po pobyte vo vínnej pivnici 25. februára 2015 zmenil názor, a už praje abstinentom smrť.

Tentoraz sa prezident Zeman naozaj zosmiešnil. Neospravedlní ho ani to, že si vypil alkohol.

Archív:

Rozhovor prezidenta republiky pre ČT – 100 dní na Hrade – HYDE PARK
Rozhovor prezidenta republiky pre ČT – 100 dní na Hrade – HYDE PARK.
Rozhovor prezidenta republiky pre ČT – 100 dní na Hrade – HYDE PARK (detail)
Rozhovor prezidenta republiky pre ČT – 100 dní na Hrade – HYDE PARK (detail).

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 27. 2. 2015.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *