Kategórie
Humanizmus

Osloboďte Ráifa!

Podporte výzvu: Udelenie milosti a prepustenie Ráifa Badawího online.

Ráif Badawí

Ráif Badawí bol v júni 2012 zatknutý a odvtedy sa nachádza vo väzení Briman v Džidde. Je zakladateľom online fóra pre politické a sociálne debaty „Liberáli Saudskej Arábie“ (Free Saudi Liberals). Bol obvinený z porušovania zákona o informačných technológiách a z urážania islamu. 7. mája 2014 bol odsúdený na desať rokov väzenia a 1 000 rán bičom. Navyše dostal vysokú pokutu, desaťročný zákaz cestovania a zákaz verejného vyjadrovania názoru prostredníctvom masmédií alebo sociálnych sietí.

Na základe článkov a príspevkov uverejnených na jeho online fóre žiadala obžaloba, aby Ráifa Badawího súd obvinil z „odpadlíctva od viery“ – činu, za ktorý sa v Saudskej Arábii môže udeliť trest smrti.

Súdny proces s Ráifom Badawím začal v júli 2012. V januári 2013 rozhodol obecný súd v Džidde, že v jeho prípade o „odpadlíctvo od viery“ nejde, nakoľko Ráif Badawí neurážal islam. Štátny zástupca trval na opaku. Odvolal sa a prípad sa dostal až k Trestnému súdu, ktorý 29. júna 2013 Badawího odsúdil na 7 rokov väzenia a 600 rán bičom za „založenie online fóra, na ktorom sa mohli prejavovať nepriatelia boha a ateisti“ a za „vytváranie rúhačských textov“.

Právnik Ráifa Badawího sa proti rozsudku odvolal. Po takmer rok trvajúcich súdnych prieťahov prišiel sudca trestného súdu v decembri 2013 k záveru, že nemá kompetenciu rozhodovať o Badawího prípade. Ten istý sudca však 7. júna 2014 potvrdil predchádzajúci rozsudok a trest pritvrdil na 10 rokov väzenia a 1 000 rán bičom. Badawí navyše dostal vysokú pokutu, nemôže 10 rokov po uplynutí trestu vycestovať z krajiny a nesmie byť aktívny v masmédiách alebo na sociálnych sieťach.

Jeho žena a tri deti po vynesení tohto rozsudku opustili krajinu a v súčasnosti žijú v Kanade.

Pozadie prípadu

Od apríla 2011 úrady v Saudskej Arábii neúnavne pokračujú vo svojej kampani vyznačujúcej sa utlačovaním v mene bezpečnosti. Len v júli 2013 bolo v Saudskej Arábii odsúdených na väzenie najmenej 11 aktivistov. Boli obvinení za údajnú neposlušnosť kráľovi, podnecovanie neporiadku zvolávaním demonštrácií alebo za poškodzovanie obrazu Saudskej Arábie v zahraničí šírením nepravdivých informácií prostredníctvom zahraničných skupín. V krajine má kráľ neobmedzenú moc a iné politické inštitúcie než vláda, či už politické strany alebo odborové zväzy, sa netolerujú. Demonštrácie sú zakázané, masmédiá obmedzené a každý, kto vyjadrí nesúhlas, čelí riziku uväznenia.

Ráif je jeden z viacerých aktivistov, ktorí sú prenasledovaní za online prejav svojich názorov. Facebook a Twitter sú v krajine, kde ľudia nemôžu otvorene prejaviť svoj názor, veľmi populárne. Úrady na zvýšené využívanie online diskusií odpovedali monitorovaním stránok sociálnych masmédií a pokúšali sa zakázať aplikácie ako Skype a WhatsApp.

Pomôžte nám odoslať čo najviac výziev

Požadujte:

  • okamžité odpustenie trestu bičovaním
  • okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ráifa
  • zrušenie rozsudku a trestu

Petíciu nájdete na stránke Amnesty International Slovensko.

Amnesty International je najväčšia ľudsko-právna mimovládna organizácia na svete. Celosvetové hnutie takmer 2,5 milióna ľudí z viac než 150 krajín a regiónov sveta, ktorí sa usilujú o dodržiavanie ľudských práv na celom svete.


Autor: Amnesty International Slovensko.

Článok bol pôvodne uverejnený 16. 1. 2015.

2 odpovede na “Osloboďte Ráifa!”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *