Kategórie
Osobné

Loďou na Devín

V jedno sobotné pekné ráno, na francúzsky štátny sviatok Dobytia Bastily 14. júla, sme sa s nitrianskou Úniou nevidiacich vybrali loďou na Devín.

Loď na Dunaji
Loď na Dunaji.

Počasie nám prialo, bol slnečný deň, tak nič nebránilo tešiť sa na krásnu plavbu loďou s názvom Prešov. Pred 10. hodinou sme sa všetci nalodili, sadli a loď vyrazila za cieľom našej plavby pod starobylý hrad Devín, symbol Slovenska. Cesta plynula pohodovo, na lodi sme viedli príjemné rozhovory. Po hodine a pol sme dorazili do prístavu v Devíne. Tu bolo od samého rána rušno, konalo sa tu podujatie pod názvom Ríbezľový Devín.

Išlo o tretí ročník kulinárskeho podujatia v atraktívnej historickej mestskej časti Bratislava-Devín. Propaguje tému pestovania ríbezlí a tradíciu výroby kvalitného ríbezľového vína v Devíne. Okrem degustácie vín z červených aj čiernych ríbezlí tu bol aj predaj toho vína, aj samotného ovocia. V stánkoch predajcovia ponúkali okrem ríbezľového moku aj ríbezle s cukrom, ďalej džemy, sirupy, bublaniny a iné pečené dobroty, zmrzlinu, dreň a iné výrobky z ríbezlí. Hitom sa však stal ríbezľový burčiak! Ochutnali sme slovenský podplameník, trhance.

Nestačila som sa čudovať, čo tam všetko je. Súčasťou tejto akcie boli aj vystúpenia spevákov a cyklojazda v historických kostýmoch. Prišli sokoliari, a niektorí odvážlivci si mohli sokola pohladkať a odfotiť sa s ním. Ani sme sa nenazdali a už nás čakala plavba naspäť do Bratislavy. Väčšinu ešte čakala jazda vláčikom Prešporáčik po Bratislave, ktorá pomaly dovŕšila tento krásny deň. Taká bola naša sobota, a pevne veríme, že takýchto výletov bude i viac.


Autorka: Lesana Královičová je členka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Má rada divadlo, kultúru, knihy a chodenie do prírody. Písanie jej robí radosť.

Článok bol pôvodne uverejnený 14. 11. 2018.

Foto: © Peter Porubčan.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *