Kategórie
Osobné

Stretnutie s vodiacimi psami

Výcvik psov so špeciálnym výcvikom.

Od 27. do 29. apríla 2018 som sa zúčastnila pobytu určenému majiteľom vodiacich psov. Tento jarný pobyt sa konal vo Vrútkach. Pobyt organizovalo občianske združenie Pes človeku. Toto združenie je poverené tým, že pomáha ľuďom s ťažkým telesným postihnutím na celom Slovensku, a to zabezpečením výcviku psov so špeciálnym výcvikom – vodiacich pre slabozrakých a nevidiacich, a asistenčných psov pre ľudí s rôznymi zdravotnými postihnutiami (ľudí s pohybovými problémami, na invalidnom vozíku, nepočujúcich, deti s autizmom, epilepsiou, diabetom…) a ich následným odovzdaním, poskytnutím kynologických pomôcok, poradenstva. Na pobyt sa dostavilo 15 členov so svojimi psíkmi a svojimi asistentmi a rodinnými príslušníkmi.

Začali sme v piatok večerou a pokračovali schôdzou, kde sme sa vzájomne dohodli, že letné majstrovstvá vodiacich psíkov budú v Banskej Bystrici. Ďalej sa hovorilo o akciách na tento rok, o financiách a hospodárení združenia. Potom bola voľná debata. Nasledujúce ráno sme po raňajkách išli cvičiť psíkov a vymieňali si nové informácie. Nevideli sme sa s niektorými od leta minulého roku. Po dobrom obede sme išli na odpočinok, a bol voľný program do večere. Po večeri sme hrali spoločenské hry a debaty pokračovali až do neskorých nočných hodín. A tu nastal deň odchodu – nedeľa. Boli sme smutní, že to rýchlo prešlo, no sľúbili sme si, že sa čoskoro zase stretneme. Tak sa teším na ďalšie stretnutie nielen s príjemnými ľuďmi, ale aj s ich múdrymi priateľmi – psíkmi.


Autorka: Lesana Královičová je členka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Má rada divadlo, kultúru, knihy a chodenie do prírody. Písanie jej robí radosť.

Článok bol pôvodne uverejnený 24. 11. 2018.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *