Kategórie
Osobné

Pastafarianizmus je náboženstvo 21. storočia

Pastafariáni uvažujú nad založením oficiálnej Cirkvi Lietajúceho špagetového monštra.

Lietajúce špagetové monštrum
Lietajúce špagetové monštrum.

Na Slovensku vznikla dynamická náboženská komunita. Predstavení tvrdia, že komunita je otvorená každému s mozgom väčším ako lieskový oriešok. Uprednostňujú umiernených radikálov.

Na stránke Špagety ducha informujú nielen svojich veriacich, ale aj verejnosť, o svojich aktivitách. Prípadne sledujte novinky na Facebooku.

Snažia sa zjednotiť všetkých pastafariánov. Možno sa im raz podarí zaregistrovať Slovenskú cirkev Lietajúceho špagetového monštra. Podmienky na registráciu sú dnes tvrdé. Najmä musia získať 50 000 plnoletých členov. Pozri: Podmienky registrácie nových cirkví a náboženských spoločností.

Kto sú pastafariáni?

Pastafariáni sú vyznávači Lietajúceho špagetového monštra, ktoré stvorilo náš svet, nás a zoslalo nám také užitočné veci ako cestovinové pokrmy a pivo. Pastafarianizmus je moderný náboženský smer. Moderný je hlavne preto, že sa nesnaží nikoho ukrižovať, ukameňovať, upáliť, prípadne unudiť k smrti. Namiesto toho propaguje voľnomyšlienkarstvo, slobodu prejavu a vzdelávanie v náboženských otázkach. A pivo.

Stvorenie človeka
Stvorenie človeka.

Na stránke „Špagety ducha“ o sebe tvrdili:

„Väčšina obyvateľstva Slovenska sa hlási k zavedeným cirkvám, ktoré dookola opakujú dogmatické názory spred stoviek rokov. Tieto vierovyznania uctievajú idoly, sú často homofóbne, xenofóbne a bez výnimky zúfalo nudné. A keďže to nie je ľahká robota, potrebujú na to finančnú podporu daňových poplatníkov – občanov Slovenska.

Naproti tomu, pastafarianizmus je náboženstvo 21. storočia. Je mierumilovné a otvorené všetkým. Jeho evanjeliá hovoria o tých najlepších veciach v živote – špagetách a pive. Ako presvedčení pastafariáni hlboko ľutujeme to, že ľudia pastafarianizmus ignorujú a naďalej vyznávajú falošných bohov. Cítime potrebu, otvoriť im oči. Preto budeme informovať o náboženskom dianí doma aj vo svete. Budeme komentovať a poukazovať na skostnatelosť cirkví a chýbajúcu logiku ich vierovyznaní. Toto budeme robiť až kým nám obrazovky nevypália oči a naše hlavy neklesnú po spotrebovaní posledných zásob kávy. Okrem piatku. V piatok pôjdeme na pivo.

Sme si istí, že mnohí z našich spoluobčanov sú skrytí pastafariáni. Je to ktokoľvek, kto sa zaujíma o svet naokolo alebo komu vadí prizerať sa pokrytectvu zavedeného cirkevného establišmentu. Si to možno napríklad ty, drahý čitateľ. Veríme, že sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi už onedlho stretneme pod záštitou oficiálnej Cirkvi Lietajúceho špagetového monštra. Peniaze, ktoré nebodaj dostaneme zo štátneho rozpočtu prerozdelíme naspäť medzi našich spoluvercov tak, aby za ne mohli spáchať nejaký dobrý skutok sami.“

Podľa sčítania ľudu z roku 2021 sa k pastafarianizmu prihlásilo 590 občanov.

Pozri články: Veriaci z Cirkvi Lietajúceho Špagetového monštra žiadajú o uznanie svojej cirkvi a Aké netradičné cirkvi a hnutia vyznávame v krajoch SR.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 9. 12. 2014.

Stránka, ktorá bola aktívna v roku 2014, Špagety ducha, je už zaniknutá. Dlho im to nevydržalo.

3 odpovede na “Pastafarianizmus je náboženstvo 21. storočia”

K finančnej závislosti cirkví od štátu:

V roku 2022 sa počíta s tým, že štát vyplatí cirkvám a náboženským spoločnostiam 52 798 072 €.

Pastafariánov je na Slovensku viac (590) ako členov Cirkvi československej husitskej na Slovensku (581), mormónov z Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní v Slovenskej republike (377), členov Bahájskeho spoločenstva v Slovenskej republike (311) alebo členov Novoapoštolskej cirkvi v Slovenskej republike (73), ktoré štát uznáva ako cirkví alebo náboženské spoločnosti.

Zaujíma ma, či pastafariáni uznávajú Svetový deň cestovín.

Sviatok všetkých cestovín sa oslavuje 25. októbra už od roku 1995, kedy sa konal prvý cestovinový kongres v Ríme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *