Kategórie
Tlačové správy

Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl

Tamojší žiaci majú lepšie znalosti o šetrení energiami ako ich rodičia.

Zástava Zelenej školy
Zástava Zelenej školy.

Klimatická či energetická kríza sú pojmy, ktoré v ostatných mesiacoch skloňujeme oveľa častejšie ako v minulosti. Z úst mnohých odborníkov dokonca zaznievali slová o uhoľných prázdninách narážajúc tak na to, či budú mať školy možnosť zabezpečiť riadne vyučovanie počas zimných mesiacov. Materské, základné a stredné školy s certifikátom Zelená škola majú náskok a požadované šetrenie energiami už realizujú. Teraz k nim pribudlo ďalších 85 škôl, ktoré tento certifikát získali 10. októbra 2022.

„V programe Zelená škola robíme dlhodobé zmeny, nie jednorazové aktivity. Dnes naozaj nestačí o životnom prostredí a ochrane prírody len rozprávať či učiť. V čase klimatickej zmeny je nutné vzdelávať učiteľov a postupne prenastaviť fungovanie škôl v rôznych oblastiach, aby sa znižovala ich uhlíková stopa,“ vraví manažérka programu z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Zuzana Gallayová.

Graf (program Zelená škola)
Graf (program Zelená škola).

Tento medzinárodný certifikát nedostane hocikto a získať ho nie je vôbec jednoduché. Školy sa oň usilujú 2 roky a tie, ktoré splnia prísne podmienky sa môžu pýšiť zástavou Zelenej školy. Program je súčasťou medzinárodnej siete Eco-Schools, do ktorej je zapojených vyše 70 krajín, 60 000 škôl a milióny detí, učiteľov a rodičov po celom svete. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako 4 roky.

„Každá zo škôl, ktoré získali certifikát, si vybrala jednu prioritnú oblasť, v ktorej robila zmeny. Napríklad v téme Doprava a ovzdušie ZŠ s MŠ Palín znížila množstvo detí dochádzajúcich do školy autom o 25 %, ZŠ Babín o 16 %. Spojená škola vo Svidníku v téme Potraviny začala odoberať pečivo, mliečne výrobky a mäso od miestnych producentov a znížila množstvo výrobkov s palmovým olejom v školskom bufete. Materská škola Clementisa v Prievidzi zaviedla environmentálne čistenie a znížila pri dodržaní hygienických predpisov množstvo agresívnych chemických čistiacich prostriedkov. ZŠ Kovarce znížila množstvo odpadu o 30 %. Vyše 40 škôl v téme Zeleň a ochrana prírody premieňali školské záhrady (kosba priaznivo pre opeľovače, nektarodajné výsadby) a začali v nich učiť viac vonku,“ vyratúva Zuzana Gallayová.

Program je určený pre materské, základné, stredné aj špeciálne školy. Odborníčky a odborníci z CEEV Živice chodia osobne na návštevy škôl a certifikát udelia len tým, ktoré si to naozaj zaslúžia. Školy musia robiť reálne zmeny a zapájať do nich žiakov.

„Sme veľmi radi, že sa nám opätovne podarilo získať certifikát Zelená škola, tentoraz v téme Zeleň a ochrana prírody. Vážime si to o to viac, že sme to mali sťažené pandémiou. Mňa osobne veľmi potešilo, že niektorí deviataci – členovia kolégia, chcú pracovať v Zelenej škole aj na strednej škole, na ktorú sa chystajú. Takže táto práca má zmysel, treba podporovať environmentálne myslenie detí,“ odkázala školská koordinátorka programu na ZŠ E. Schreibera Lednické Rovne Mária Behrová.

Foto:

Deti so zástavou (Montessori škôlka vo Zvolene, foto: Anna Hvizdáková)
Deti so zástavou (Montessori škôlka vo Zvolene, foto: Anna Hvizdáková).

Autorka: Eva Sládková, CEEV Živica.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *