Kategórie
Osobné

Pakistanskej žene hrozí trest smrti za údajné rúhanie

Odvolá sa na Najvyšší súd.

Aasiya Noreenová známa ako Asia Bibi
Aasiya Noreenová známa ako Asia Bibi.

Ásija Naurínová (Aasiya Noreen), známejšia pod menom Asia Bibi, je pakistanská kresťanka, ktorá bola 8. novembra 2010 odsúdená na trest smrti za údajné rúhanie proti prorokovi Mohamedovi, zakladateľovi islamu.

Moslimky ju obvinili, že vraj pred nimi počas hádky povedala:

„I believe in my religion and in Jesus Christ, who died on the cross for the sins of mankind. What did your Prophet Mohammed ever do to save mankind?“

„Verím vo svoje náboženstvo a v Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži za hriechy všetkých ľudí. Čo spravil váš prorok Mohamed, aby zachránil ľudstvo?“

Asia Bibi toto obvinenie odmieta.

16. októbra 2014 Vrchný súd v Láhaure, hlavnom meste provincie Pandžáb v Pakistane, zamietol Bibiovej odvolanie a potvrdil rozsudok smrti. Jej právnici sa chcú odvolať na Najvyšší súd.

Advokát Asie Bibi, Najím Šakir (Naeem Shakir), vyjadril presvedčenie, že Najvyšší súd by ju mohol oslobodiť. Poznamenal, že prokurátori nemajú žiaden pevný dôkaz proti Bibi. Jej prípad je úplne závislý na svedectve žien, s ktorými mala spor.

„Budeme sa snažiť dokázať existenciu sprisahania proti tejto žene, ktorá vydržala mnoho útrap počas procesu a zaplatí za to priveľmi veľkú cenu,“ povedal Najím Šakir pre agentúru Fides.

„Som presvedčený, že sa nám podarí dosiahnuť oslobodenie spod obžaloby v súvislosti s nepravdivým obvinením z rúhania,“ vyjadril sa právnik Najím Šakir.

Medzinárodná mimovládna organizácia Human Rights Watch označila rozsudok smrti za „hanbu pakistanského súdnictva“.

Harún Barkat Masih (Haroon Barkat Masih), riaditeľ nadácie Masihi Foundation, ktorá obhajuje pakistanských kresťanov proti obvineniam z rúhania, povedal, že tlak zo strany militantných moslimov sťažuje dosiahnutie spravodlivosti v jej prípade.

„Príliš veľa skrytých záujmov a príliš veľký nátlak nakoniec zakrývajú pravdu o tom, ako to bolo v skutočnosti,“ povedal pre agentúru Fides.

Hoci Masih nemá optimistické vyhliadky na úspech na Najvyššom súde, poukázal na to, že pakistanský prezident Mamnún Husajn má právomoc udeliť milosť Asii Bibi. Vyjadril sa, že medzinárodné tlaky a mobilizácia môžu byť užitočné v tomto ohľade.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 26. 10. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *