Kategórie
Osobné

Hoax o trvanlivosti trvanlivého mlieka

Nedajte sa nachytať na poplašné správy!

Neviem, či sa niekto výdatne zabáva, keď vymýšľa rôzne hoaxy, alebo sú ľudia naozaj takí naivní, že uveria kdejakej hlúposti.

Už v roku 2010 letel internetom hoax o recyklovanom mlieku. Pozri: Michaela Černá, Lidovky.cz, Poľnohospodári prevarujú staré mlieko, straší hoax, 3. 5. 2012.

A že sa tento škodlivý mém úspešne šíri, svedčí téma „Trvanlivosť trvanlivého mlieka“, ktorú 29. 9. 2014 vytvoril Kasafran v Diskusnom fóre v kategórii Zdravie. Text je v českom jazyku, z čoho vyplýva, že to skadesi skopíroval, a komunista Kasafran tento vírusový mém už len slepo šíri ďalej.

Kasafran šíri klamstvo
Kasafran šíri klamstvo.

Aby sme slepo nenaleteli poplašným správam na internete, stačí skúsiť vyhľadávať niektoré kľúčové slová. Napríklad „Mléko v obalu tetrapack, které se nespotřebuje“.

Vyhľadávač Google ma hneď v prvom odkaze upozornil na to, že ide o hoax. Na hoax o „recyklovanom mlieku“ reagoval aj dTest. V ďalšom odkaze z 3. 5. 2012 si môžete prečítať:

„I spoločnosť Tetra Pak sa poplašnej správe bráni.“

A komu by to bolo málo, môže sa obrátiť s vysvetlením na spoločnosť Tetra Pak. Napísal som im, aby som mal priamu odpoveď:

„Prosím Vás, môžete mi vysvetliť, čo znamenajú čísla na obaloch? Na spodnej časti škatule je pod zalepeným záhybom číslo 12345, kde jedno z čísel chýba. A mení sa to. Raz 1 345, inokedy 12 45.“

Odpoveď som dostal hneď obratom:

„Vážený pán Parada,
ďakujem za otázku a som rada, že ste sa na nás obrátili.

Čísla na obale majú úplne iný význam, než ako sa šíri medzi verejnosťou, a ktoré sú nezmysly.

Vysvetlenie je jednoduché.

Čísla na obaloch obsahujú informáciu o obale, v žiadnom prípade nie o jeho náplni. Sekvencia čísel 1234, 1234567 a iné sa používa k identifikácii pásu, na ktorom bol obal vytlačený.

Číslo vytlačené na spodnej časti obalu je pomocným ukazateľom pri výrobe a tlači obalov (obr. 1). Číslo sa na obal vytlačí vo výrobnom závode spoločnosti Tetra Pak. Na obal nie je technicky možné toto číslo kdekoľvek inde vytlačiť.“

Škatuľa od mlieka (Tetra Pak)
Obr. č. 1: Škatuľa od mlieka (Tetra Pak).

„Obaly sa v továrni tlačia vo veľkej roli, v tzv. materskom kotúči, spravidla niekoľko obalov vedľa seba (obr. 2). Potom, čo je materský kotúč potlačený, rozreže sa na jednotlivé pásy podľa jednotlivých dizajnov. Materský kotúč tvorí väčšinou 4, ale i viac pásov. Číselný rad teda môže byť 1234, ale tiež 123456 (samozrejme sú možné i rôzne kombinácie). Číslo, ktoré v rade chýba, určuje z koľkého pásu daný obal pocháza. Pokiaľ chýba číslo 4, znamená to, že obal bol vytlačený na páse č. 4.“

Materský kotúč (Tetra Pak)
Obr. č. 2: Materský kotúč (Tetra Pak).

„Ako vidíte, uvedené čísla nijako nesúvisia s produktom, jeho záručnou dobou či podobnými spotrebiteľskými údajmi a slúžia iba pre účely zabezpečeniu technologickej kvality obalu.

Výroba mlieka podlieha prísnym technologickým a hygienickým normám. Trvanlivé mlieko má deklarovanú trvanlivosť väčšinou 3 – 4 mesiace, ale vy ako spotrebiteľ ho spotrebujete oveľa skôr.

Trvanlivosť je dosiahnutá len tepelným ošetrením a spôsobom balenia do aseptického obalu v aseptických podmienkach. Neobsahuje žiadne aditíva.

Dúfam, že som Vám dala dostatočné vysvetlenie.

Keby Vás zaujímalo čokoľvek ďalšie, obráťte sa prosím na mňa.

S priateľským pozdravom,
Lucie Krkošková, spoločnosť Tetra Pak


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 18. 10. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *