Kategórie
Tlačové správy

Slovenským včelárom a medárom pomôžeme zákonmi vyriešiť problémy

Tlačová správa k okrúhlemu stolu so spracovateľmi medu a chovateľmi včiel, ktorý 22. 9. 2022 zorganizovala poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jarmila Halgašová.

Slovenskí spracovatelia medu a chovatelia včiel majú mnohé problémy. Rezonuje napríklad tzv. predaj z dvora, ktorý na jednej strane síce pomáha malým výrobcom, no na druhej strane môže vytvárať priestor aj na obchádzanie pravidiel.

Poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jarmila Halgašová si dnes zástupcov medárov a včelárov vypočula v rámci ňou organizovaného okrúhleho stola.

„Štát a ministerstvo pôdohospodárstva by mali byť voči medárom a včelárom viac nápomocné, mrzí ma, že to tak nie je. Mojím cieľom bolo rozobrať najpálčivejšie problémy z praxe, pomenovať, čo spracovateľov a chovateľov najviac trápi a navrhnúť zákony s riešeniami, ktoré predložím na rokovanie parlamentu,“ uviedla Jarmila Halgašová.

Pozvaní hostia okrúhly stôl ocenili, pretože politici podľa nich často píšu zákony bez toho, aby si prizvali do diskusie odbornú verejnosť.

Najčastejšie spomínaný bol predaj z dvora, čo je predaj vlastnej produkcie medu do jednej tony ročne. Iné včelie produkty a výrobky z medu sú však z neho vyňaté. Táto forma je určená len pre malých producentov. Hostia upozornili, že v tomto prípade treba rozšíriť sortiment výrobkov a zároveň zvýšiť jednu tonu medu aspoň na tri. Táto forma je zároveň priestorom na porušovanie pravidiel, keď výkupcovia od producentov kupujú med, k tomu nakúpia aj med napríklad z Ukrajiny či zo Španielska a uvádzajú ho ako slovenský výrobok. V tomto podľa medárov a včelárov existujú legislatívne medzery. Neexistuje podľa nich žiadna databáza toho, odkiaľ výkupca med zobral, pričom sa to dá obchádzať práve cez predaj z dvora. Ako uviedli, riešením je minimálne v označení medu uvádzať, koľko percent medu je z akej krajiny, pretože aktuálne sa v označení uvádza len zmes medu z EÚ či mimo EÚ. Diskutovalo sa napríklad aj o chorobách včiel, lobingu zo strany výrobcov a distribútorov veterinárnych liečiv či o antibiotikách v mede.

„V prípade všetkých problémov, ktoré som si dnes vypočula, navrhnem legislatívne riešenia, odkonzultujem ich s tými, ktorých sa týkajú a predložím národnej rade,“ prisľúbila poslankyňa Jarmila Halgašová.

Foto:

Jarmila Halgašová
Jarmila Halgašová.
Za okrúhlym stolom
Za okrúhlym stolom.
Spracovatelia medu a chovatelia včiel
Spracovatelia medu a chovatelia včiel.

Autor: SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *