Kategórie
Humanizmus

Krížová výprava ateistov v USA

Pamätník vojnovým obetiam je v ohrození.

Bladensburg (USA) – Americkí ateisti sa obrátili na federálny súd, aby nechal odstrániť pamätník vojakom z 1. svetovej vojny v Bladensburgu pri Washingtone.

Humanistickému zväzu vadí, že pomník z roku 1925 má tvar kríža a že podľa nich v krajine, kde náboženskú slobodu zaručuje ústava, príliš propaguje kresťanstvo. V žalobe sa uvádza, že masívny monument sa nachádza v blízkosti cesty a porušuje ústavný princíp odluky cirkví od štátu.

Združenie veteránov ale odmieta, že by išlo o náboženský symbol, a poukazuje na to, že i križovatky alebo vojenské medaily majú tvar kríža. Môže sa z toho stať veľká kauza až u najvyššieho súdu.

„Toto je za hranicou zdravého rozumu a súdnosti, keď niekomu dovolíme, aby vytvoril problém tým, že niečo definuje ako problém, a potom nás kvôli tomu ženie k súdu,“ hovorí veterán Mike Moore, ktorý zažil tie najkrvavejšie bitky vo Vietname.

Za záchranu pomníka demonštrovali stovky ľudí, ktorí pokus o jeho odstránenie vnímajú ako pošpinenie pamiatky padlých Američanov.

Nech už právny súboj o betónový kolos Peace Cross (Kríž mieru) dopadne akokoľvek, od ďalších tisícov pomníkov v Spojených štátoch amerických, ktoré sa viažu k 1. svetovej vojne, sa v jednej zásadnej veci odlišuje: Hovorí sa o ňom. Na väčšinu ostatných sa totiž v USA zabudlo. Vo Washingtone napríklad na rozdiel od kórejskej, vietnamskej alebo 2. svetovej vojny neexistuje národný pamätník tej prvej.

Nezávisle na bladensburskej kauze prišiel historik Mark Levitch s nápadom, že vytvorí databázu všetkých amerických pamätníkov z 1. svetovej vojny, z ktorých chce podľa svojich slov spraviť relevantnejšiu a živšiu vec. Pripomína, že vedľa tradičných pomníkov podobných tým v Európe Američania vzdávali hold svojim hrdinom i cestami, štadiónmi alebo mostmi.

„V tom čase sa budovali pomníky, ktoré boli užitočné alebo funkčné, už nemuseli evokovať nič svätého,“ hovorí.

Domnieva sa ale, že 1. svetová vojna v americkej populárnej kultúre postavenie tej druhej neohrozí.

Z piatich miliónov Američanov, ktorí v 1. svetovej vojne bojovali, sa ich domov nevrátilo takmer 117 tisíc.

Foto:

Kríž mieru v Bladensburgu
Kríž mieru v Bladensburgu.
Foto: Amanda Voisardová pre The Washington Post.

A ešte:

Kríž mieru v Bladensburgu
Kríž mieru v Bladensburgu.
Kríž mieru v Bladensburgu
Kríž mieru v Bladensburgu.
Kríž mieru v Bladensburgu (detail)
Kríž mieru v Bladensburgu (detail).

Na pamätníku je z každej strany napísané jedno slovo: “Valor”, “Endurance”, “Courage” a “Devotion” (Statočnosť, vytrvalosť, odvaha a oddanosť).


Zdroj: Česká televízia, Krížová výprava ateistov v USA: Pomník vojnovým obetiam je v ohrození; 22. 4. 2014, 19.34 h, autor: luk.

Pozri: Mýty a fakty o bladensburskom kríži.

Ide o archívny článok, ktorý bol pôvodne uverejnený 23. 4. 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *