Kategórie
Tlačové správy

Juraj Droba si umýva ruky v zašpinenej vode

Tlačová správa profesora Dušana Veliča, kandidáta koalície ZA ĽUDÍ, KDH, SME RODINA a Maďarské fórum – Magyar Forum, na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Chce byť Juraj Droba župan alebo aktivista?

Zachrániť podzemné vody Žitného ostrova je absolútnou a neodkladnou prioritou. V jeho podzemí sa nachádza najkvalitnejšia pitná voda, nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe, ktorá je už ale roky ohrozovaná skládkou toxického odpadu vo Vrakuni. Kontaminovaný mrak sa od roku 2016 posunul zhruba o tri kilometre do územia Žitného ostrova.

„V dôsledku aj nekonania pána župana Drobu sme stratili asi 100 miliónov metrov kubických vody? Je trestuhodné, že riešenia úniku toxického odpadu do podzemných zásob vody sa župa dodnes neujala a vyhovára sa na to, že to nie je v jej priamej kompetencii. Predsa len pán Droba pred pár dňami inicioval petíciu na riešenie krízy s Vrakunskou skládkou. Ale župan nemá iniciovať výzvy na petície, ľudia z Bratislavského kraja očakávajú riešenia problémov. Pán Droba asi trochu nechápe svoju pozíciu, nie je aktivista, je volený občanmi Bratislavského kraja a priamo zodpovedný za problémy v kraji, aj keď niektoré nie sú v priamej kompetencii župy. Nie sú ani v mojej, ako štátneho tajomníka na MIRRI. Napriek tomu som už začal konať. Neviem sa ubrániť pocitu, že náhly záujem pána Drobu o Vrakunskú skládku, je len marketingový ťah tesne pred komunálnymi voľbami. Dovolím si teda ešte odporučiť marketingovému tímu pána Drobu, myslím to, prirodzene ironicky, aby inicioval petíciu pre rodičov za zvýšenie počtu učiteľov v kraji, alebo cestujúcich, nech lepšie funguje ARRIVA. Je mi ľúto, že cestujúci, ktorí nekonečne dlho čakali na zastávkach, boli obeťami nečinnosti župy, alebo deti v školách a aj ich rodičia, trpia nedostatkom učiteľov. To isté sa týka aj Vrakunskej skládky. Fakt má pán Droba pocit, že je priestor na petície z pozície župana? Ja som petície inicioval, iba keď som bol aktivistom, a teda, ak sa pre mňa rozhodnú občania v župných voľbách, nebudem organizovať petície, ale začnem konať tak, ako konám aj v prípade Vrakunskej skládky teraz, proaktívne. Navrhujem vyhlásenie mimoriadnej situácie na riešenie tejto krízy a som dohodnutý na stretnutí s pánom ministrom životného prostredia. Z konania pána župana cítim DNA strany SaS, ktorá vo voľbách dostala dôveru riešiť problémy tejto krajiny, tejto zodpovednosti sa zriekla rovnako, ako sa pán Droba zrieka zodpovednosti za riešenie Vrakunskej skládky petíciou. Keď už petícia, prečo ju neinicioval, keď na župu nastúpil, ale až 6 týždňov pred voľbami?“ povedal Dušan Velič.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *