Kategórie
O politike

Peter Osuský o svojej náboženskej viere

Kandidát na prezidenta v roku 2014.

Peter Osuský
Peter Osuský.

Najprv zdôrazním, že kandidát strany strany Sloboda a Solidarita (SaS) Peter Osuský sa kandidatúry vzdal 29. januára 2014. Strana SaS zároveň podporila Radoslava Procházku.

Peter Osuský sa vyjadril:

„Som vnuk evanjelického biskupa. Moja stará matka z maminej strany bola Moravanka, z Kroměříža, katolíčka. Moja manželka je pravoslávna. Bulharsko je pravoslávna krajina.

Ja sa domnievam, že Boh je len jeden, nech sa už volá akokoľvek. A nie som človek, ktorý je pravidelným návštevníkom obradov. Priznám sa, a možno to bude znieť až blasfemicky, ale poviem to tak: Mám k Pánu Bohu ten najlepší vzťah. Som rád, že nám ho dalo… kto, neviem, on sám; som rád, že odovzdal Mojžišovi na Sinaji božie prikázania, aby mal starý Mojžiš čo vláčiť dole kopcom v tej horúčave. A musím povedať, že ľudstvo vymyslelo všeličo, ale nič lepšie, než už to vymyslel ktokoľvek, aj to je možno blasfémia, ako božie prikázania neexistuje. A vždy hovorím, že keby sme pri všetkej našej hriešnosti a slabosti, a že sme trstiny vo vetre sa klátiace, a nádoby hriechu plné, i tak ako s tou kyselinou a s tým alkoholom, ak by sme sa snažili čo najviac žiť v súlade s božími prikázaniami, tak si dnes môžeme dať nohy na stôl, ruky za hlavu, a budeme za vodou.

Všetky prúsery, ktorými prechádza ľudstvo, sú v podstate založené v základných rysoch na nedodržiavaní božích prikázaní, či už ich dostal Mojžiš na Sinaji, alebo ktokoľvek niekde inde, od iného boha; jednoducho, myslím si, že nič múdrejšieho na tejto Zemi niet. Ako ctiť, také elementárne veci, ako nepokradneš, nezabiješ, nescudzoložíš, budeš ctiť svojich… krivého svedectva nevypovieš, nebudeš klamať; nebudeš klamať o tom, že Schwarzenberg je Sudeťák a Radičová je predaná Maďarom. To sú drobné, vážne porušenia božích prikázaní. Nepokradneš! Nestrčíš ruky potiaľto do verejného medu, a nebudeš si napchávať hubu.“

Peter Osuský – kandidát na prezidenta (21. 6. 2013).

Spracoval: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 22. 6. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *