Kategórie
Humanizmus

Podpora sekulárnych aktivistov v Turecku

Turecká jar?

Medzinárodná asociácia Voľnej myšlienky bezpodmienečne podporuje tých, ktorí v Turecku pôsobia a manifestujú na obranu laického (sekulárno humanistického) charakteru Tureckej republiky, ako ju v roku 1937 založil Mustafa Kemal Atatürk, a ktorí odmietajú deštrukciu sociálnych výdobytkov.

Vláda Recepa Tayyipa Erdoğana sa angažuje za „liberalizáciu“ ekonómie, to znamená, že aplikuje plány Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky: ruší tisíce postov štátnych úradníkov, odštátňuje celé odvetvia hospodárenia štátu a obmedzuje odborárske práva.

1. júna 2013 protestovalo milión ľudí predovšetkým proti autoritatívnemu spôsobu Erdoğanovej vlády, útočiacej na znárodnené podniky a na sekulárnosť tureckej spoločnosti s otvorenou snahou islamizovať ju viac, ako je v demokratickej spoločnosti prípustné. Volajú po demisii vlády.

Autoritatívny spôsob vlády sa prejavil surovými útokmi na demonštrantov.

Medzinárodná asociácia Voľnej myšlienky žiada od tureckej vlády rešpekt demokratických slobôd, sekulárnosti Tureckej republiky a práva národov rozhodovať o svojom osude a o tom, akú vládu si praje.


Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 16. 6. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *