Kategórie
Osobné

Kopírovanie sa stalo náboženstvom

Novú vieru uznalo i Švédsko.

Missionerande Kopimistsamfundet

Kopírovanie informácií je sväté. Tak znie heslo nového „náboženstva“, ktoré uznalo Švédsko, a ktorého prvé „kostoly“ stoja už v USA. Viera kopimizmus dostala vo Švédsku zelenú tiež od ministerstva financií a získava nárok na štátnu finančnú podporu.

Náboženstvo založil mladý študent filozofie Isak Gerson na základe tézy, že spoločné užívanie informácií je sväté. Navyše kopimistická cirkev (Missionary Church of Kopimism) tvrdí, že „kopyacting“, čiže spoločné užívanie informácií kopírovaním, je podobné bohoslužbe.

Missionerande Kopimistsamfundet

Kopimistom sa stanete alebo ste, pokiaľ veríte, že informácie by mali byť zadarmo a neobmedzene rozširované. Náboženstvo odmieta súkromné vlastníctvo vedomostí vo všetkých formách. Nesúhlasí so zákonmi proti kopírovaniu u všetkých typov masmédií, ako sú hudba, filmy, televízne seriály alebo počítačové programy.

Prvá svadba sa už konala

Minulý rok si povedali mladí, Rumun a Italka, svoje prvé oficiálne „kopírujem ťa“, a to v srbskom Belehrade. Do tváre si nevideli, pretože obaja mali na sebe masku, ktorú poznáme v spojení s hnutím Anonymous. Hlas mali obaja zmenený hlasovým modulátorom, ale vo svojom sľube uviedli, že dúfajú v kopírovanie a kombinovanie ich DNA a vytvorenie nového človeka.

Bohov ani svätých nemajú, iba kopírovanie

CTRL+C a CTRL+V

Kopimisti neveria v žiadnych bohov alebo nadprirodzené bytosti. Ich symboly sú klávesové skratky CTRL+C a CTRL+V, ktoré sa využívajú pre kopírovanie a vkladanie textu či dát. Nemajú desatoro prikázaní ako kresťania, ale len niekoľko zákonov:

  • Všetko poznanie všetkým
  • Túžba po poznaní je posvätná
  • Kolobeh vedomostí je svätý
  • Akt kopírovania je posvätný

Gerson už odmietol akékoľvek spojenie jeho náboženstva a internetovej stránky The Pirate Bay, ktorá poskytuje filmy, hudbu a televízne seriály zadarmo na internete.

NO COPYRIGHT. COPY IS RIGHT.

Stránka kopimistickej cirkvi: www.kopimi.com alebo www.kopimistsamfundet.se.

Missionerande Kopimistsamfundet

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 2. 5. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *