Kategórie
Humanizmus

Humanisti a homosexuáli

Spoločnosť nesmie obmedzovať práva homosexuálov!

LGBT humanisti
LGBT humanisti.

Fanofgenetic 24. februára 2013 uverejnil článok Homosexuál kresťan?

V článku upozornil na to, že homosexualita je v kresťanstve vo všeobecnosti vnímaná ako hriech.

„Týmto dôvodom je, samozrejme, samotná biblia. Ako konkrétny príklad môže poslúžiť Tretia kniha Mojžišova, kapitola 20, verš 13, v ktorej sa píše: ‚Ak niekto obcuje s mužom, ako sa obcuje so ženou, obaja spáchali ohavnosť; musia byť vydaní na smrť; za svoju krv sú sami zodpovední.‘“

Podobne je to uvedené i v inom preklade, v biblii (Svätom písme Starého i Nového zákona), ktorý vydal Slovenský ústav svätého Cyrila a Metoda v Ríme v roku 1995:

„Kto by spal s mužom tak, ako sa obcuje so ženou, obaja spáchali ohavnosť, musia zomrieť, ich krv bude na nich.“ (Lv 20, 13)

V závere článku spomína webovú stránku, na ktorej sa ľudia otvorene hlásia k homosexuálnej orientácii aj ku kresťanstvu: www.gaychristians.sk. [To platilo v roku 2013, dnes vás presmeruje odkaz na stránku SIGNUM – Dúhoví kresťania.

Osobne nepoznám na Slovensku homosexuálnych humanistov, ale vo svete sú známe LGBT organizácie, ktoré sa viažu na humanistický svetonázor.

Napríklad Gay and Lesbian Humanist Association (GALHA) alebo LGBT Humanist Council.

Humanistické združenie gejov a lesieb GALHA už existuje viac ako 30 rokov, vzniklo v roku 1979. LGBT Humanistická rada (LGBT Humanist Council) je zasa projektom Americkej humanistickej asociácie (AHA).

V Humanistickom manifeste z roku 2000 sa uvádza:

„Právo veriť a praktizovať svoje náboženstvo alebo vieru bez akejkoľvek diskriminácie sa musí rešpektovať. Rovnocenné právo nepraktizovať nijaké náboženstvo treba priznať náboženským disidentom, agnostikom a ateistom, ktorých názory si zaslúžia nie menší rešpekt.“

„Diskriminácia na základe pohlavia je neprípustná. Ženy majú právo, aby sa s nimi zaobchádzalo rovnako ako s mužmi. Diskriminácia v zamestnaní, výchove alebo kultúrnych aktivitách je neúnosná. Spoločnosť nesmie obmedzovať ani práva homosexuálov, bisexuálov či transsexuálov.“

Ľuďom, ktorí sa cítia byť diskriminovaní, nič nebráni opustiť starodávny zvyk praktizovania kresťanstva, a stať sa humanistami.

Archív:

Gay and Lesbian Humanist Association (GALHA)
Gay and Lesbian Humanist Association (GALHA).
LGBT Humanists UK
LGBT Humanists UK.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 24. 2. 2013.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *