Kategórie
Tlačové správy

Riešenia strany ZA ĽUDÍ v boji so suchom a nedostatkom vody

Tlačová správa k riešeniam, ktoré predstavil profesor Dušan Velič, štátny tajomník na MIRRI SR a kandidát na župana Bratislavského kraja zo strany ZA ĽUDÍ, na tému boja so suchom a nedostatkom vody.

Extrémne sucho a nedostatok vody sužujú Slovensko už niekoľko mesiacov. Klimatická kríza destabilizuje systém a prináša so sebou následky v podobe lesných požiarov, alebo dopadov sucha na plodiny. Vo svetle narastajúceho sucha už dnes môžeme bez pátosu povedať, že voda je strategickou surovinou.

„Voda na zavlažovanie polí, aby bolo dosť úrody, voda, ktorú potrebujeme pre zeleň v parkoch, aby ochladila rozhorúčené mestá a najmä voda v studniach s pitnou vodou. Špeciálny význam majú, samozrejme, zdroje pitnej vody, bez ktorých nevieme existovať. Preto MIRRI pristúpilo k vyčleneniu viac ako 60 miliónov z eurofondov na zveľaďovanie systémov, najmä v mestských aglomeráciách, kde je najcitlivejšie eliminovať vplyv sucha. Eurofondy podporia projekty zamerané na biodiverzitu, vybudovanie zberných systémov na odpadovú a dažďovú vodu, na výsadbu a regeneráciu izolačnej zelene, oddeľujúcej obytnú zástavbu od priemyselných stavieb, na komunitné záhrady a mnohé ďalšie.“

„Ako kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, mám 4 prioritné ciele: sociálny, vzdelaný kraj, s integrovanou dopravou a zelený kraj. Začiatkom septembra predstavím svoje 4 odborné tímy, ktoré sa budú venovať jednotlivým oblastiam. V prípade svojho nástupu na župu by som v prvých 100 dňoch vytvoril centrum pre adaptáciu na klimatickú a energetickú krízu. Župa, pokiaľ ide o zelené témy, má iba vyčkávací prístup. Máme Žitný ostrov, ale aj Vrakunskú skládku, ktorá kontaminuje to najvzácnejšie, čo máme na Slovensku. Jej toxíny postupujú do zásobárne Žitného ostrova rýchlosťou 500 metrov za rok a už znehodnotili vodu v úseku dlhšom ako 10 kilometrov. Toto chcem zmeniť, lebo iba z rečí sa nenapijeme,“ povedal profesor Dušan Velič.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *