Kategórie
O politike

Mizerný kresťan Karel Schwarzenberg

Ide o archívny článok, ale podľa mňa stále aktuálny.

Bude mať „ateistické“ Česko katolíckeho prezidenta?

Karel Schwarzenberg kandiduje na úrad prezidenta Českej republiky. Postúpil do druhého kola, a 25. a 26. januára 2013 voliči rozhodnú, či pôjde sedieť na hrad.

Na svojej osobnej stránke má archivovaný rozhovor pre magazín Práva z 13. 1. 2007. V ňom sa o svojom náboženskom vierovyznaní vyjadril takto:

* Akú rolu zohráva vo vašom živote katolícka viera?

Veľkú.

* V čom vám pomáha, v čom naopak život komplikuje?

Keby som mal žiť naozaj tak, ako mi viera prikazuje, tak by mi to život veľmi komplikovalo.

* Chodíte k spovedi?

Samozrejme. Človeka to prinajmenšom nutí i o sebe a svojich slabostiach premýšľať.

* Prezraďte vašu najväčšiu slabosť?

To by ste rada napísala, že hej?

* O tom nepochybujte.

Napíšte, že všetky pokúšenia, ktoré existujú.

* V akom jazyku sa modlíte?

Česky, celý život.

Česká Katopedia, ktorá je encyklopédiou písanou katolíkmi predovšetkým pre katolíkov, tvrdí o Karlovi Schwarzenbergovi toto:

„Aj keď sa deklaruje ako katolík, zastáva početné nemorálne a s katolíckou vierou nezlučiteľné postoje (napríklad podpora legalizácie interrupcií a registrovaného partnerstva). Kontroverzné je i jeho vulgárne vystupovanie v masmédiách. Kritizovaný je i za to, že zotrváva vo vysokej politike napriek tomu, že prestáva fyzicky zvládať svoje povinnosti, čo sa najváraznejšie prejavuje jeho stále častejším zaspávaním na verejnosti.“

Katopedia sa tiež odvoláva na knihu Ztráty a nálezy v životě, ktorú napísala Renáta Holčáková a v roku 2005 vydalo Karmelitánske nakladateľstvo, v ktorej Karel Schwarzenberg o sebe povedal, že je „mizerný kresťan, ale obstojný katolík“.

Karel Schwarzenberg ako český minister zahraničných vecí na pol hodinu zaspal 14. 9. 2011 na bezpečnostnom fóre v Belehrade priamo pred zrakmi diplomatov a televíznych kamier. Okrem toho mal na sebe výrazné červené ponožky, ktoré rovnako upútali pozornosť. To nie je pre mňa argument ad hominem, ale len upozornenie na to, že bol nevhodne oblečený. Ide o štátnika. Keby si dal na nos červenú čiapočku klauna, tak by to vyznelo reálnejšie, primerane jeho správaniu v politike.

Karel Schwarzenberg zaspal na bezpečnostnom fóre v Belehrade
Karel Schwarzenberg zaspal na bezpečnostnom fóre v Belehrade.
Foto: deník Kurir.

Poznámka zo 16. 8. 2022:

Česko je „ateistická“ krajina v tom zmysle, že z celkového počtu obyvateľov (10 524 167) je podľa sčítania z roku 2021 až 5 027 141 ľudí bez náboženskej viery, t. j. 47,77 %. Tak štát definuje ateistov, že ide o ľudí bez náboženskej viery! Na Slovensku je 55,76 % ľudí, ktorí sa hlásia k Rímskokatolíckej cirkvi, teda v tom zmysle sa o Slovensku hovorí ako o „katolíckej“ krajine, prípadne o „kresťanskej“ krajine, ak započítame aj ostatných nábožných ľudí.

Archív:

Rozhovor pre magazín Práva
Rozhovor pre magazín Práva.
Katopedia
Katopedia.
Názory a postoje Karla Schwarzenberga
Názory a postoje Karla Schwarzenberga.
Zmienka v extérnych odkazoch o knihe Ztráty a nálezy v životě
Zmienka v extérnych odkazoch o knihe Ztráty a nálezy v životě.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 18. 1. 2013.

Jedna odpoveď na “Mizerný kresťan Karel Schwarzenberg”

vazeni citatelia,
prepacte ze trochu politicky narusim charakter tejto debaty. Karel Schwarzenberg (prezyvany atomovy baron alebo aj atomove knieza). Bol v obdobi po rozpade CSFR ministrom zahr.veci vo vlade V.Klausa a velmi uspesny diplomat v obdobi posobenia prezidenta V.Havla !
Zasluzil sa podstatnou mierou o dostavbu JE Temelin s instalovanym vykonom cca 2,2 GW v r. 2000-2006, cize v obdobi vstupu CR do EU…
Na rozdiel od vlady M.Dzurindu, ktora v rovnakom obdobi sice tiez zabezpeciila vstup SR do EU, ale zaplatila za to vysoku cenu v podobe nutnosti predcasneho odstavenia 2 blokov V1 v JE Bohunice s vykonom cca 1 GW (analogia v CR by bola odstavka a zburanie 2 blokov v JE Dukovany)… Suma sumarum pri vstupe do EU – CR + 2,2GW, SR – 1 GW, v porovnani na federalnej urovni – 3,2 GW el. energie v prospech CR…
Vazte si dobre osoby, ako boli V.Havel, V.Klaus a Karel Schvarzenberg. Slovenski tienovi funkcionari v obdobi prijimania do EU – prezident R. Schuster, premier M.Dzurinda a sef diplomacie E.Kukan sice boli akoze svetom uznavani, ved podobne ako tito vasi politici povolili prelety lietadiel NATO pri utoku na Srbsko v r. 1999… Ale Slovensku v sucasnej tazkej situacii bude elektrina z odstavenej atomovej elektrarne velmi chybat, najma ak uvedeni pani neskor este sprivatizovali 2/3 strategickych SE ! …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *