Kategórie
Tlačové správy

Vetovať miliardový balíček nebolo možné

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k argumentom, že sme mohli vetovať protiinflačný balíček.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje argument OĽaNO o tom, že sme ich spoluprácu s fašistami pri prelamovaní veta prezidentky, mohli vetovať, za nepravdivú a zavádzajúcu.

Bol to práve Igor Matovič, ktorý nielen na koaličných radách, ale aj mediálne tvrdil, že jeho nespravodlivý a miestami škodlivý miliardový nápad nemôžeme vetovať, pretože je v súlade s Programovým vyhlásením vlády. Jediné, čo koaliční partneri uznali, bolo naše veto na vyššie dane. Keď sa Igor Matovič priznal, že rokoval s poslancami ĽSNS a dokonca, že na ich podnet upravoval znenie novely, bolo to pre nás prekročenie Rubikonu. Aj preto sme na neho spolu so stranou Za ľudí apelovali, aby neprelamoval veto prezidentky s fašistami. Ani strana SaS a ani strana Za ľudí v tejto chvíli nevedeli vetovať spoluprácu OĽaNO s ĽSNS. Igor Matovič bol varovaný, že takáto spolupráca so sebou prinesie následky. Tento človek škodí Slovensku a budem len rád, keď sa to nebudú báť povedať nahlas aj iní poslanci koalície, ktorým je prednejší charakter ako poslanecká stolička,“ uviedol podpredseda SaS a člen vyjednávacieho tímu Branislav Gröhling.

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej z SaS viackrát zaznelo vrátane koaličných rad, že tzv. rodinný balíček prejde a veto SaS nepomôže.

„Bola to podobná situácia, ako pri rôznych bonusoch z réžie Igora Matoviča v boji proti pandémii, kedy pri uplatnení veta SaS bola zrazu použitá kvázi právnická analýza, že veto sa použiť nedá. Naviac, v koaličnej zmluve okrem rešpektovania koaličných partnerov je aj príkaz rešpektovať demokraciu, čo pri hrubom porušení legislatívneho procesu proti vôli koaličného partnera, je automaticky hrubým porušením koaličnej zmluvy. Akékoľvek slovné útoky smerom k SaS, že mala použiť veto alebo, že nedošlo k porušeniu koaličnej zmluvy sú slovným cvičením, ktoré verím, že bežný občan vie dobre prečítať. Je to však škoda času pre Slovensko a jeho boj o demokraciu,“ uzavrela Mária Kolíková.


Autor: SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *