Kategórie
O politike Osobné

Z dobrovoľníctva do politiky

Odpočet Martina Ruščanského, poslanca MsZ v Humennom.

Foto z cyklu Inšpiratívni Humenčania, rok 2016
Foto z cyklu Inšpiratívni Humenčania, rok 2016.

Milí Humenčania,
je čas na odpočet mojej poslaneckej práce.

Do lokálnej politiky som šiel s cieľom meniť naše mesto. Vniesť doň viac občianskej angažovanosti, sociálneho cítenia a odvahy.

Nepatrím k tým, ktorí len sedeli a stláčali tlačídla.

Sám som vytvoril viacero materiálov, čo na poslanca nie je bežné, nakoľko materiály vypracúvajú najmä zamestnanci MsÚ.

Máme konečne Koncepciu rozvoja práce s mládežou, Akčný plán práce s mládežou, participatívny rozpočet či Štatút mestského mládežníckeho parlamentu. Na takéto dokumenty mnohé mestá míňajú tisíce eur. My sme ich vypracovali zadarmo.

Na mládežnícke projekty či detské tábory je vyčlenených z roka na rok viac peňazí a Centrum voľného času prešlo konečne rekonštrukciou.

Aj preto hodnotím moje pôsobenie ako predsedu komisie mládeže a tretieho sektora za úspešné.

Nemenej dôležité je aj to, že som priložil ruku k dielu aj v ďalších dôležitých veciach. Spolupredkladal som nový rokovací poriadok, ktorý umožňuje obyvateľom vystúpiť na rokovaní MsZ bez schvaľovania poslancov, vďaka mojej snahe sme zvýšili jednorázový príspevok pre rodiny v hmotnej núdzi, presadil som viacero nových investícií do Plánu investičných akcií, presunuli sme finančné prostriedky z mestského plesu na podujatia pre rodiny s deťmi. Aj vďaka môjmu návrhu sme získali teplovodné potrubia znova do rúk mesta, čo hodnotím ako najlepšie rozhodnutie súčasného vedenia mesta.

Je toho ešte viac, čo sa podarilo a som vám vďačný, že som mohol byť súčasťou mestského zastupiteľstva.

Ako dobrovoľník či občiansky aktivista som mal viac pokoja aj verejnej podpory. Ako politik už musím čeliť útokom, urážkam a klamstvám. Je jasné, že v politike vás nikdy oponent nepochváli, aj keď mu predostriete nepriestrelné argumenty.

No v druhom prípade mám viac možností meniť veci k lepšiemu. A to sa aj stalo.

Mnoho vecí sa nám podarilo, no nie až tak veľa. Priznám sa, cítim z mnohých vecí sklamanie, najmä z prístupu niektorých zástupcov mesta. Chýbala im odvaha, schopnosť diskutovať a skutočné chcenie dokázať urobiť pre Humenné viac.

Aj preto sme pred dvomi rokmi založili poslanecký klub Odvážne Humenné. A to rozhodnutie hodnotím ako správne.

Odčlenili sme sa od menej produktívnych kolegov a podávali návrhy, ktoré posúvali Humenné dopredu. Žiaľ, ani sociálny podnik, ani ️stratégia rozvoja zamestnanosti, ktorú sme už dávno mali mať, ani ️príspevky pre žiakov na školské pomôcky a ani ️vyčistenie mestských inštitúcií od pofidérnych ľudí sa nám nepodarilo.

Niekedy sa nepodarí všetko, to je mi jasné. Za štyri roky sme zvládli mnoho vecí a určite sme urobili viac práce, ako sa urobilo v rokoch 2010 – 2018.

No splnili sme očakávania ľudí?
Boli sme aktívni, odvážni a zlomili krivku rapídneho úbytku obyvateľov?
Priniesli sme do mesta dostatok cudzích zdrojov?
Zlepšili sme transparentnosť mestských masmédií?

Ako poslanec som aj v týchto otázkach apeloval na väčšiu aktivitu. Dôkazom sú moje rozpravy na rokovaniach zastupiteľstva, oficiálne maily na mestský úrad, ale aj osobné rozhovory so zástupcami mesta.

Robil som, čo som mohol. A spolu s mojimi kolegami z klubu Odvážne Humenné nás bolo len 5 z 24. Čo sa dalo, to sme ovplyvnili. Čo nie, ospravedlňujem sa.

V každom prípade s čistým svedomím môžem napísať, že som patril k najaktívnejším poslancom MsZ a ďakujem vám, Humenčanom, že ste mi dali príležitosť vás zastupovať.

S pozdravom
Martin Ruščanský – poslanec MsZ v Humennom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *