Kategórie
Tlačové správy

Nový Centrálny portál kybernetickej bezpečnosti posilní ochranu informačných systémov verejnej správy

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a in­for­ma­ti­zá­cie SR spustilo Cen­trál­ny por­tál ky­ber­ne­tickej bez­peč­nosti.

MIRRI SR

Novinka predstavuje významný míľnik v oblasti ky­ber­ne­tickej bez­peč­nosti na Slo­ven­sku, pre­tože poskytne inštitúciám verejnej správy potrebné nástroje a zdroje na efek­tívnu ochranu ich in­for­mač­ných systé­mov.

„Spustenie Centrálneho portálu ky­ber­ne­tickej bez­peč­nosti pred­sta­vuje dôležitý krok v po­sil­ňo­va­ní ochrany in­for­mač­ných systémov verejnej správy na Slo­ven­sku. Naším cieľom je poskytnúť inštitúciám efektívne nástroje a in­for­má­cie, ktoré im pomôžu čeliť neustále sa vyvíjajúcim kybernetickým hrozbám. Tento portál nie je len technickým riešením, ale aj kľúčovým zdrojom ve­do­mostí pre zlep­še­nie ky­ber­ne­tickej bez­peč­nosti v celej krajine,“ uviedol štátny ta­jom­ník ministerstva in­ves­tí­cií Ivan Ivančin.

Portál bol vytvorený s cieľom posilniť kybernetickú ochranu inštitúcií verejnej správy Slovenskej republiky. Poskytuje cen­tra­li­zo­va­ný prístup k in­for­má­ciám nevyhnutným pre efektívnu ochranu informačných systémov a jeho poslaním je zvýšiť povedomie orgánov verejnej moci o ky­ber­ne­tickej a in­for­mač­nej bez­peč­nosti. Subjekty na ňom nájdu bez­platné materiály, vzory zmlúv, metodík a šablón z oblasti in­for­mač­nej a ky­ber­ne­tickej bezpečnosti, ktoré môžu zvýšiť ich vedomostnú, právnu a tech­nickú úroveň.

Centrálny portál kybernetickej bezpečnosti je navrhnutý tak, aby poskytoval efektívne a in­tu­i­tív­ne prostredie. Orgány verejnej moci majú vďaka nemu prístup k potrebným legislatívnym a technickým materiálom, ktoré si môžu bez­platne vyplniť a stiahnuť.

Portál je primárne určený pre ústredné orgány štátnej správy, ostatné orgány verejnej moci, sa­mo­správu, ale aj pre široké spektrum po­u­ží­va­te­ľov, napríklad orgány riadenia podľa definície zákona o ITVS, bez ohľadu na ich veľkosť alebo bezpečnostnú kategóriu, vzdelávacie inštitúcie ako školy a uni­ver­zity, ktoré chcú zvýšiť po­ve­do­mie o ky­ber­ne­tickej bez­peč­nosti medzi študentmi a za­mestnan­cami, ale aj jed­not­liv­cov – od­bor­ní­kov a zá­u­jem­cov o ky­ber­ne­tickú bezpečnosť, ktorí hľadajú zdroj aktuálnych informácií.

Na Centrálnom portáli kybernetickej bezpečnosti sa budú môcť orgány riadenia zaradiť do príslušnej kategórie mi­ni­mál­nych bezpečnostných opatrení v zmysle Vyhlášky č. 179/2020 Z. z., ktorou sa ustanovuje spôsob kategorizácie a obsah bezpečnostných opatrení informačných technológií verejnej správy a následne získať sadu dokumentov potrebných pre riadenie kybernetickej a in­for­mač­nej bez­peč­nosti v ich orga­ni­zá­cii. Sady do­ku­men­tov budú postupne pribúdať a budú ak­tu­a­li­zo­va­né tak, aby boli v súlade s aktuálnou legislatívou a naj­nov­šími poznatkami.

Portál bude slúžiť aj ako hlavná brána pre prístup ku ško­le­niam MIRRI SR alebo jeho partnerov v oblasti kybernetickej a in­for­mač­nej bezpečnosti. K ak­tu­ál­nym možnostiam pribudnú v bu­dúcnosti možnosti preškoliť svojich zamestnancov osobne či prostred­níc­tvom e-learningu, ale tiež novinky a dô­le­žité in­for­má­cie vďaka rozho­vo­rom s od­bor­ník­mi v oblasti.

Kyberportál –nový centrálny portál kybernetickej bezpečnosti.

Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *