Kategórie
Tlačové správy

Mzdová kalkulačka je doplnená o daň z finančných transakcií

Inštitút zamestnanosti od roku 2017 aktualizuje a dopĺňa mzdovú kal­ku­lač­ku.

Obsahuje nielen výpočet čistej mzdy z hrubej či odvody za­mestná­va­te­ľa, ale aj možný súbeh dávok v hmotnej núdzi a mzdy, sociálne štipendiá na stredné a vy­so­ké školy, rôzne príspevky od úradu práce, ale tiež ma­xi­mál­ne výšky exe­kú­cie. Ide o naj­kom­plet­nej­šiu mzdovú kal­ku­lačku a je­dinú rátajúcu sociálne šti­pen­diá či ma­xi­mál­ne exe­kú­cie.

Keďže legislatíva sa mení, mzdová kalkulačka Inštitútu za­mestna­nosti ob­sa­hu­je už aj daň z fi­nan­čných transakcií podľa zákona č. 279/2024 Z. z. Túto daň platia za­mestná­va­te­lia z časti svojich výdavkov vrá­ta­ne mzdových. Daň zvýšila da­ňo­vo-od­vo­do­vé zaťa­že­nie pri mi­ni­mál­nej mzde o 0,2 p. b. na 38,2 %, v roku 2015 to bolo 26,9 %.

Podľa Michala Páleníka, experta Inštitútu za­mestna­nosti:

„Ak si zamestnanec neuplatní odpočítateľnú položku či daňový bonus mesačne, ale až v da­ňo­vom priznaní, ušetrí za­mestná­va­te­ľovi desiatky eur, v zá­vislosti od výšky mzdy či počtu detí. Kon­krét­ne výpočty pre svoj príjem a do­mácnosť si vie každý overiť v mzdo­vej kal­ku­lačke na stránke Mzdová kal­ku­lačka.“

Dávkovo-odvodový systém je komplikovaný, preto sme vytvorili Učeb­nicu mzdovej kal­ku­lačky, ktorá su­ma­ri­zuje, zo­vše­o­bec­ňu­je, ako i spresňuje poznatky uvedené v mzdo­vej kal­ku­lačke.

„Študenti, sociálne pracovníčky či pracovníci úradov práce takto získajú text, ktorý im umožní mať nielen aktuálny prehľad o jed­not­li­vých pa­ra­metroch, ale aj hĺbkovo pochopiť proble­ma­tiku,“ hovorí Michal Páleník.

Mzdová kalkulačka
Učebnica
Správa


Autor: Inštitút zamestnanosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *