Kategórie
Tlačové správy

Rýchlo schváliť, vybaviť online a splácať flexibilne

To sú najčastejšie požiadavky malých firiem na pôžičku.

Home Credit

Rýchle schválenie, vybavenie plne online a fle­xi­bil­né splá­ca­nie sú tri naj­žia­da­nej­šie požiadavky malých pod­ni­ka­te­ľov v prí­pade bezúčelovej pôžičky. Priemerní žiadatelia o pô­žičku pre malých pod­ni­ka­te­ľov sú živnostníci pod­ni­ka­jú­ci päť rokov a menšie eseročky so šesť­ročným pôsobením na trhu.

Kým samostatne zárobkovo činné osoby si berú neúčelovú pôžičku v priemere vo výške 4 400 eur, malé spoločnosti s ru­če­ním obmedzeným si požičiavajú o niečo viac, a to 5 500 eur. Najviac ich je spolu zo segmentu obchodu a služieb, za nimi nasleduje odvetvie priemyslu. Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Home Credit [1], za uply­nu­lých 12 mesiacov smerovali prostriedky z fle­xi­bil­nej pôžičky pre podnikateľov pre­do­všet­kým na ich prevádzkové náklady, jed­no­ra­zo­vé výdavky a nákup vybavenia do firmy.

V dnešnej „rýchlej dobe“ podnikatelia oceňujú rýchle finančné služby bez zbytočnej byro­kracie či nutnosti ísť pôžičku vybavovať fyzicky do banky. Jed­no­du­chosť celého procesu je kľúčovým elementom, ktorý zohráva výraznú úlohu v ich rozhodovaní sa, kde si požičať.

„Ako nám ukázali dáta z interného prieskumu, 35 percent malých podnikateľov oceňuje pri výbere poskytovateľa pôžičky možnosť rýchleho schválenia, ďalších 30 percent požaduje vybavenie celého procesu plne online, a to aj cez mobil, a 19 percent vyžaduje flexibilitu v splácaní,“ približuje Milan Cáder, riaditeľ divízie Produkty a Marketing spoločnosti Home Credit SR a ČR.

Flexibilitu v splácaní, teda posielanie inej výšky splátky podľa aktuálnej finančnej situácie, napokon za uplynulých 12 mesiacov využilo v praxi až približne 60 percent malých podnikateľov. Tretina pritom čerpala pôžičku aj opakovane.

Kým SZČO si brali flexibilnú pôžičku v priemere vo výške 4 400 eur, malé eseročky si požičiavali priemerne 5 500 eur Ak sa pozrieme na oblasť podnikania, potom najviac ich bolo z odvetvia obchodu a služieb a následne zo stavebného priemyslu.

„Hoci ide o bezúčelovú pôžičku, z nášho prieskumu sme sa dozvedeli, že podnikatelia riešia primárne prevádzkové náklady, teda potrebujú preklenúť obdobie do úhrady faktúry a jednorazové výdavky – opravy vozidiel a rôz­nych zariadení. Na treťom mieste je nákup vybavenia potrebný pre podnikanie. Priemerným žiadateľom je živnostník podnikajúci päť rokov, v prí­pa­de firmy je to potom šesť rokov. Máme ale aj klientov, ktorí podnikajú iba tri mesiace,“ komentuje Milan Cáder.

Flexibilná pôžička pre podnikateľov od Home Creditu je od jesene minulého roka poskytovaná živnostníkom a od to­ho­roč­ného júla až aj menším eseročkám. Úspešní žiadatelia o pô­žičku, na rozdiel od bánk, nemusia spĺňať podmienku mini­málne 12-me­sač­ného pod­ni­ka­teľ­ského pô­so­be­nia. Stačí už aj 3-me­sačné fungovanie.

Flexibilná pôžička pre podnikateľov pritom podlieha bežným schvaľovacím procesom, no odpadá tu zbytočná byrokracia, keďže nie je potrebné kvôli žiadosti o pôžičku nútiť podnikateľov k osobnej návšteve či vysvetľovaniu účelu jej využitia. Schvaľovanie je úplne online a dá sa vybaviť za 15 minút, vrátane podpisu zmluvy cez SMS. Výhodou je aj možnosť flexibilného splácania, teda malí podnikatelia môžu každý mesiac splácať inú čiastku (samozrejme, pri zachovaní úhrady mini­málnej nastavenej čiastky), dokonca môžu celý úver splatiť jed­no­ra­zo­vo kedy­koľ­vek. Pôžičku si môžu prehľadne spravovať v mo­bil­nej aplikácii, ktorá je zadarmo, pričom v nej nájdu údaje o aktuálnej splátke a na pár kliknutí si prevedú peniaze na účet.

Home Credit ako jediný na Slovensku dokáže schváliť pôžičku plne online aj pre s.r.o. s via­ce­rý­mi ko­na­teľ­mi. Pritom je celkom bez poplatkov, vrátane pred­čas­ného doplatenia a posky­tuje sa vo výške od 1 000 do 20 000 eur.

Reálne skúsenosti malých podnikateľov s flexibilnou pôžičkou svedčia o po­zi­tív­nom ohlase, toto sú vyjadrenia nie­kto­rých z nich:

„Veľmi oceňujem rýchly proces, pretože v dnešnej dobe je to na nezaplatenie. Pre vás som sa rozhodol preto, lebo ste mali splátku primeranú podľa mojich možností. Nebolo to ani na príliš dlho a zas ani splátka nebola taká vysoká. No hlavná priorita bola pre mňa rýchle vybavenie bez zbytočného čakania. Pôvodne som chcel čerpať zo svojej banky, ale tá mi to neumožnila, pretože som nemal vedené podnikanie celý rok. Môžem vás ubezpečiť, že peniaze od vás boli správne využité. 🙂 Určite budem využívať flexibilitu splácania aj naďalej, pretože toto bolo pre mňa tiež dôležité v rámci splácania. Som veľmi spokojný aj s aplikáciou, kde si viem všetko jednoducho nájsť,“ Zdenko D., Trenčianske Teplice.

„Ste jedna z mála spoločností na trhu, ktoré poskytujú pôžičky začínajúcim podnikateľom a to ma presvedčilo! Že je možné si u vás požiadať o úver som sa dozvedel cez internet. Parametre, podľa ktorých som sa riadil boli, že si viem flexibilne riadiť svoje splátky, čo máte úplne super. Financie som nutne potreboval, musel som kúpiť auto. Financie mi prišli rýchlo a vybavenie bolo tiež bez problémov. Takže, vďaka vám sa môžem každý deň pohodlne dostať z domu do práce. Riešil som to aj v bankách, ale tam som neuspel a bolo to veľmi zdĺhavé na vybavenie. Do budúcna určite budem opätovne chcieť čerpať od vás a oceňujem mobilnú aplikáciu, je veľmi prehľadná a nájdem tam všetko, čo potrebujem,“ Juraj S., Banská Bystrica.


[1] Prieskum bol realizovaný v SR a ČR interným dopytovaním medzi malými podnikateľmi spoločnosťou Home Credit.

Autor: Home Credit.

Správu dodal Michal Račko z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *