Kategórie
Tlačové správy

Pravda sa nemôže dať zobchodovať, predkladáme Lex Babiš

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k téme Lex Babiš.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predkladá Lex Babiš. Právnou úpravou chce predísť nezmyselným súdnym zmierom, akým je ten medzi ministerstvom vnútra a Andrejom Babišom. Zákon z dielne SaS dáva priestor na napadnutie tohto zmieru a súčasne zabezpečí, aby podobné zmiery nebolo možné uzatvárať v budúcnosti.

„Nemožno uzatvárať zmier o tom, čo sú fakty, tak ako nemožno uzatvárať súdny zmier o tom, či bola alebo nebola 2. svetová vojna. Jednoducho sú fakty, ktoré nemôžeme vyvrátiť ani súdnymi zmiermi,“ povedala podpredsedníčka strany Mária Kolíková.

„Myslíme si preto, že súdny zmier medzi ministerstvom vnútra a Andrejom Babišom nebol ani dnes právne možný. Preto predkladáme zákon, ktorý má riešenie,“ povedala.

Ústav pamäti národa podľa Kolíkovej návrhu zákona dostane možnosť, aby mohol počas nasledujúcich troch rokov cestou generálneho prokurátora súdny zmier napadnúť a vrátiť celý spor na súdy.

„Tam patrí. O tejto veci má jednoducho rozhodovať súd. Verím, že sa nám podarí prerokovať zákon ešte na prebiehajúcej októbrovej schôdzi parlamentu,“ dodala poslankyňa.

Generálneho prokurátora vyzvala, aby sa vecou zaoberal, osobitne cez trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Javí sa, že minister vnútra a jeho rezort boli v konflikte záujmov, lebo Andrej Babiš podporil kandidatúru Petra Pellegriniho na prezidenta a následne nominant strany HLAS – SD uzatvoril bezprecedentný súdny zmier,“ povedala Kolíková.

Podľa poslankyne nie je v poriadku, že vláda svojimi rozhodnutiami spochybňuje inštitúcie.

„Tam, kde majú rozhodovať nestranné a nezávislé súdy, tam, kde je potrebné rešpektovať zistenia Ústavu pamäti národa, do veci vstupuje politika a politické zobchodovanie pravdy,“ kritizovala.

„Niekedy sa stanú veci, ktorú sú nepredstaviteľné, ako napríklad súdny zmier medzi ministerstvom vnútra a Andrejom Babišom ohľadom toho, či je alebo nie je agentom ŠtB. Rovnako bolo nepredstaviteľné, že bude rozhodnutím ministra spravodlivosti na slobodu prepustený Dušan Kováčik, osoba odsúdená za korupciu,“ povedala.

Zákon, ktorý SaS predkladá, má zabezpečiť, aby k obchodovaniu s pravdou nedochádzalo do budúcna.

„Rozhodli sme sa predložiť tento zákon, aby bolo jasné, že súdny zmier sa ohľadom zistení ÚPN neuzatvára a nie je možné ho uzatvoriť. Musíme zaručiť, aby výsledky práce Ústavu pamäti národa neboli spochybňované. Pokojne tento zákon môžeme volať Lex Babiš,“ povedala Mária Kolíková.

„Tam, kde sa dotknutá osoba bude cítiť, že je jej právo porušené, môže sa na súd obrátiť, ale bude nevyhnuté, aby vo veci rozhodoval len nezávislý súd. Do zákona dávame priestor pre ÚPN, aby mohol vstúpiť do sporu a prostredníctvom generálneho prokurátora využiť opravné prostriedky, ak mal za to, že súdu nebolo jasne predložené všetko, čo súviselo s jeho dôkazmi a argumentáciou,“ povedala Mária Kolíková.

„Blíži sa 17 november. Je to deň, kedy sme si vybojovali slobodu a demokraciu. Aké škaredšie memento môže vláda urobiť, ako to, že začne očisťovať eštebákov. Namiesto toho, aby minister Šutaj Eštok riešil problémy, ktoré má v rezorte – že sa mu rozpadáva polícia, že mu odtiaľ utekajú ľudia, že nie je schopný urobiť ani poriadny nákup a všetky sú ťažko podozrivé, zakladá vyšetrovací výbor covidu. Rúca sa mu ministerstvo a on má čas na to, aby pána Babiša očistil. Je to malá veľká vďaka za podporu pána Babiša a jeho hnutia pri kampani pána Pellegriniho,“ povedal poslanec Juraj Krúpa.

Spomenul, že témou sa bude zaoberať aj mimoriadny branno-bezpečnostný výbor, ktorý zvolal. Bude sa konať v utorok 29. 10. o 7.00 ráno.


Celý brífing si môžete pozrieť na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Jedna odpoveď na “Pravda sa nemôže dať zobchodovať, predkladáme Lex Babiš”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *