Kategórie
Tlačové správy

Zvolávame mimoriadny výbor

Saková sa musí prestať skrývať a ko­nečne pred­sta­viť ener­go­po­moc.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k ro­ko­va­niu hospo­dár­skeho vý­bo­ru.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje za ne­vyhnut­né, aby ministerka hospo­dár­stva Denisa Saková bezod­kladne in­for­mo­va­la o ener­ge­tickej pomoci pre do­mác­nosti. Aj z toho dôvodu spolu s opo­zič­nými poslancami zvoláva mimo­riadne rokovanie výboru, na kto­rý bude prizvaná aj ministerka Saková.

„Ani dva mesiace pred koncom roka 2024 nemáme informácie, ako bude vyzerať ener­go­pomoc pre domácnosti na Slovensku. Nevedia to nielen občania, ale ani poslanci hospodárskeho výboru. Na jeseň minulého roku sme pritom ministerku hospo­dár­stva vyzývali, aby pomoc s energiami bola adresná už v tomto roku. Žiaľ, za pravdu nám dala až na jar, kedy potvrdila, že s adresnou pomocou rátajú až v roku 2025. Dodnes však nepoznáme žiadnu konkrétnu schému. Hrozí tak, že budúci rok nebude žiadna pomoc, respektíve bude malá a neadresná,“ priblížil poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Aj preto Karol Galek s opozičnými poslancami Ivanom Štefunkom (PS), Michalom Trubanom (PS) a Jo­ze­fom Hajkom (KDH) navrhol uznesenie, podľa ktorého musí ministerstvo hospo­dár­stva SR v spo­lu­práci s MF a MSVPaR bezodkladne informovať členov Výboru pre hospo­dárske zá­le­ži­tosti NR SR o forme a výške pomoci, ktorá bude na budúci rok poskytnutá slovenským domácnostiam.

„Súčasťou informácie mal byť aj stav riešenia zmluvy na rok 2025 so Slovenskými elektrárňami, ktorá vychádza z memoranda podpísaného Richardom Sulíkom ako ministrom hospodárstva v roku 2022 o poskytnutí lacnej elektriny pre domácnosti. Toto uznesenie nebolo koaličnými členmi výboru podporené. Z toho dôvodu podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru, na ktorý si predvoláme aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú. Tá musí jasne vysvetliť, ako bude vyzerať energopomoc pre občanov. V záujme všetkých slovenských rodín sa tiež budeme pýtať, či sa lacnej elektriny dočkajú aj na budúci rok, alebo sa majú občania po vysokých cenách plynu a vode pripraviť na ďalšie zdražovanie,“ uzavrel Karol Galek.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *