Kategórie
Tlačové správy

Pellegrini sa stal spoluzodpovedný za historicky najväčšie zdražovanie na Slovensku

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta k pod­pi­su pre­zi­den­ta kon­so­li­dač­né­ho ba­líčka.

Prezident Peter Pellegrini sa podpísaním kon­so­li­dač­né­ho ba­líčka stal podľa strany Slo­bo­da a So­li­da­ri­ta (SaS) spo­lu­zod­po­ved­ný za histo­ricky naj­väč­šie zdra­žo­va­nie na Slo­ven­sku.

„Prezident Pellegrini dnes totálne skritizoval Ficove konsolidačné peklo. Použil tie isté argumenty ako opozícia. Opakoval slová odborov aj zamestnávateľov. Vyjadril obavy ekonómov. Zákon ale absurdne podpísal. Peter Pellegrini sa tak stal spoluzodpovedným za historicky najväčšie zdražovanie, ktoré nás na Slovensku čaká. Okrem zdravotníkov a nás, ho o veto žiadali aj podnikatelia, firmy, občania a neziskové organizácie. Pellegrini mohol splniť sľub, ktorý dal ľuďom, že bude na ich strane. Miesto toho splnil svoj druhý sľub – sľub Robertovi Ficovi, že sa stane prezidentom vládnej koalície. Ak teraz prezident víta dohodu s lekármi, prečo zamlčiava, že bola úplne odignorovaná tripartita a chýbal akýkoľvek sociálny dialóg? Už len toto mal byť dôvod na veto,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS poukazuje na absurdnú kritiku prezidenta voči transakčnej dani.

„Tvrdí, že poškodí občanov, firmy a charity. Mala byť podľa neho opravená – aj tak ju ale podpísal. Prosím vás, akú toto dáva logiku? Transakčná daň nemala byť parlamentom schválená, nie to ešte prezidentom podpísaná. Ak prezident vidí chyby, mal ju vetovať, a nie ju podpísať,“ doplnil Gröhling.

„Prezident podpísal aj zákon, ktorý zavádza transakčnú daň – daň, ktorá zásadne poškodí slovenských podnikateľov a celú našu ekonomiku. Napriek našim dlhodobým varovaniam sa vláda rozhodla ísť cestou, ktorá zničí konkurencieschopnosť slovenských produktov, zvýši ceny a podporí zahraničných výrobcov na úkor našich vlastných podnikateľov. Navyše, prezident nepočúval volania odborárov a zamestnávateľov. Tí tvrdili, že presne táto daň zabrzdí ekonomický rast na Slovensku a razantne zvýši ceny všetkého v obchodoch. V EÚ sme pritom po Maďarsku jediná krajina, ktorú túto daň zavádza. Vďaka nej sa vytvoria nespravodlivé podmienky pre malých podnikateľov, zdražejú domáce produkty, dotkne sa neziskového sektoru a vytvorí nebezpečný precedens pre budúcnosť,“ povedal pod­pred­se­da SaS Marián Viskupič.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre zdravotníctvo Tomáš Szalay varuje, že dopad transakčnej dani na zdra­vot­níc­tvo bude vo výške 30 mi­lió­nov eur ročne.

„Prezident Peter Pellegrini evidentne nechcel podraziť nohy svojmu čerstvo vymenovanému ministrovi zdravotníctva. Nič to nemení ale na fakte, že rokovania Kamila Šaška so zdravotníkmi nedopadli dobre. Bavíme sa o kozmetických úpravách. Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny, ktoré zatiaľ nevidíme. Konsolidačný balíček nie je totiž posledná kvapka pre zdravotníctvo. Ešte príde návrh štátneho rozpočtu, ktorý je najhorší za posledných 20 rokov. Do zdravotníctva totiž pôjde menej financií ako tento rok. Až to bude posledný klinec do rakvy zdravotníctva na Slovensku,“ uzavrel Tomáš Szalay.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *