Kategórie
Tlačové správy

Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita ku konaniu ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Ak bude minister spravodlivosti naďalej pomáhať iba ľuďom blízkym vládnej koalícii, ľudia sa nikdy nedočkajú efektívnej a kvalitnej justície. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozorňuje, že ignorovaním naštartovaných reforiem a míľnikov Boris Susko ohrozuje milióny z Plánu obnovy.

Slovensko podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej posiela zo štátneho rozpočtu v porovnaní s inými krajinami EÚ na oblasť justície priemer až nadpriemer. Občan to však nepociťuje.

„Keď sa pozrieme na pomer HDP na obyvateľa a podiel financií, ktoré posielame do oblasti spravodlivosti, sme na tom dobre. Rozpočet justície je slušný. Minister spravodlivosti však musí urobiť takú reformu, aby tie peniaze boli dobre využité. Lenže to Boris Susko nerobí,“ povedala Mária Kolíková.

Vedenie rezortu kritizovala za to, že aj rozbehnuté reformy, ktorých účelom bolo, aby bol výkon justície efektívny a kvalitný, minister Susko spochybňuje. Podľa Kolíkovej sú preto ohrozené financie z EÚ.

„Reformy viazané na peniaze z Plánu obnovy sú ohrozené,“ povedala s tým, že odborné tímy, ktoré na nich pracovali minister rozpustil.

„Ľudia majú právo vyžadovať od justície, aby prinášala kvalitné rozhodnutia v primeranom čase. Ľudia majú právo na to, aby bola justícia v tejto dobe už digitalizovaná. Presne k týmto cieľom smerovali opatrenia v reformách, ktoré boli súčasťou Plánu obnovy,“ prízvukovala poslankyňa SaS.

Podľa Márie Kolíkovej má ísť z Plánu obnovy približne 100 miliónov na justičné budovy.

„Keď nastúpil minister Susko, bolo rozpracovaných viac ako 20 projektov. Mal v nich pokračovať ďalej, dnes sú ohrozené. Peniaze, ktoré na tento investičný dlh mali ísť, sú rovnako ohrozené. Je pravdepodobné, že zo štátneho rozpočtu na budovy peniaze nepôjdu, lebo v ňom tie peniaze na tento účel jednoducho nemáme,“ povedala Kolíková na margo návrhu štátneho rozpočtu, o ktorom bude parlament rokovať na najbližšej schôdzi.

Rovnako 100 miliónov malo byť investovaných do elektronizácie justície. Mešká napríklad vynovený obchodný register aj insolvenčný register.

„Aj tieto peniaze a tieto projekty sú vzhľadom na míľniky v Pláne obnovy a prístup ministra ohrozené. Vyzývam ministra spravodlivosti, aby konečne začal pracovať pre justíciu a aby justícii neškodil zákonmi, ktoré sú tu len pre ľudí blízkych tejto koalícii. Jediné, čomu doteraz minister Susko venoval čas, je právna úprava, aby sa blízki ľudia tejto vládnej koalície vyhli trestnému stíhaniu. Ešte aj táto jeho aktivita ohrozila peniaze z Plánu obnovy. Vyzývam ministra, aby začal robiť veci, ktoré budú pre ľudí užitočné. Peňazí na to má dosť,“ uzavrela Mária Kolíková s tým, že za rok vo funkcii minister len mrhal časom aj zdrojmi.


Celú tlačovú besedu nájdete na Wetransfer.com.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *