Kategórie
Tlačové správy

Nemeníme rétoriku, regiónom pomôže ďalších 50 mil. eur na dofinancovanie

Minister Raši na stretnutí s ko­mu­nál­ny­mi lídrami v Brezne.

Horehronie sa dnes stalo centrom samo­správ­neho diania. Mi­nis­ter­stvo inves­tí­cií, re­gio­nál­neho rozvoja a in­for­ma­ti­zá­cie SR (MIRRI SR) v Brezne zorganizovalo II. pracovný kongres s ko­mu­nál­ny­mi lídrami.

Viac ako 1 000 primátoriek a starostiek, pri­má­to­rov a sta­rostov z ce­lého Slo­ven­ska sa dozvedeli novinky z dielne rezortu aj naj­bliž­šie plány. Z úst pred­sedu vlády Roberta Fica, ktorý sa aj so zvyšnými koaličnými partnermi kongresu zúčastnili, odznela pozitívna správa o do­fi­nan­co­va­ní samo­správ.

Slovenské mestá a obce dostanú v nasledujúcich 14 dňoch od vlády 50 miliónov eur. Tak znie naj­dô­le­ži­tej­šie posolstvo dnešného kon­gresu MIRRI SR v Brezne.

„Peniaze budú rozdelené na základe kľúča, ktorý si pripraví Združenie miest a obcí Slo­ven­ska. Ale pred­po­kla­dá­me, že pôjde o počet obyvateľov v mestách a obciach. Nezabudli sme ani na samo­správy, ktoré dostali od štátu v mi­nu­losti určité pôžičky, aby sme im pomohli. Tak sme sa rozhodli, že z týchto pôžičiek im 20 miliónov odpustíme,“ vyhlásil na tla­čo­vej kon­fe­ren­cii počas kon­gresu v Brezne premiér s tým, že každému kraju odpustí 2,5 milióna eur.

Vládna koalícia je podľa neho pripravená pomôcť samo­sprá­vam aj na budúci rok.

„Dnes sme sa s komunálnymi lídrami takto vo veľkom stretli už po dru­hý­krát a mô­žem skonštatovať, že už prvý kon­gres bol jasným dôkazom toho, že to s re­giónmi myslíme vážne. Vtedy sme sľúbili, že sa začína nová éra ko­mu­ni­ká­cie so samo­sprá­vami, a svoje slovo sme dodržali,“ uviedol hostiteľ kon­gresu, minister investícií Richard Raši.

Šéf rezortu ocenil, že samosprávy budú môcť napriek kon­so­li­dá­cii vďaka do­fi­nan­co­va­niu ľahšie dýchať. MIRRI SR pomáha obciam a mestám aj prostred­níc­tvom integro­va­ných územných investícií, pre­to­že to je ten nástroj, cez ktorý si samo­správy samé rozho­du­jú o tom, do akých projektov peniaze z euro­fon­dov investujú.

„Za 11 mesiacov sme do regiónov presunuli 1,5 miliardy eur, hoci úradnícka vláda skloňovala objem 2,3 miliardy eur za štyri roky. Pretože aj to je súčasť nášho záväzku v Programovom vyhlásení vlády – na­čú­vať hlasom regiónov a re­a­go­vať na ich potreby,“ skonštatoval.

Minister Raši v krátkosti spomenul aj odpočet výsledkov ministerstva pod jeho vedením. Napríklad to, že už sú vyhlásené výzvy v hodnote 6,5 miliardy eur, čo je viac ako polovica alokácie celého Programu Slovensko.

„Za tri roky od začiatku programového obdobia boli naši pred­chod­co­via schopní pripraviť iba 27 výziev, zazmluv­niť 5 projektov a vy­čer­pať 0 eur. Dnes, necelý rok po nástupe, máme vyhlásených takmer 190 výziev a pod­pí­sa­ných máme viac ako 700 projektov a vy­čer­pa­né prvé stovky miliónov eur,“ pozna­me­nal Raši, ktorý zároveň pri­po­me­nul, že spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom a často aj s ďal­šími expertmi z MIRRI SR za ne­ce­lý rok navštívil viac ako 90 miest a obcí na ce­lom Slo­ven­sku.

„Je jasné, že nemeníme rétoriku a držíme sa programového vyhlásenia vlády. Iba tak pomôžeme regiónom k skutočnému rozvoju, aby z nich ľudia neodchádzali,“ uzavrel minister Raši.

Na utorkový kongres do Brezna zavítali medzi komunálnych lídrov okrem predsedu vlády Roberta Fica a podpredsedu NR SR Andreja Danka aj viacerí ministri. Medzi nimi minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ministerka hospodárstva Denisa Saková, minister školstva Tomáš Drucker, minister práce Erik Tomáš, ako aj štátni tajomníci ďalších rezortov. Prítomní boli aj predstavitelia ZMOS či Únie miest Slovenska a iných inštitúcií, ktoré sú v úzkom kontakte so samosprávami.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *