Kategórie
Tlačové správy

Európska súťaž v štatistike 2024/2025 ponúka stredoškolákom možnosť prijatia na Fakultu hospodárskej informatiky EU v Bratislave bez prijímacích skúšok, a to aj spätne

Registrácia je otvorená do 6. no­vem­bra 2024 na we­bo­vej stránke: Eu­róp­ska súťaž v šta­tis­ti­ke 2024/2025.

European Statistics Competition

Štatistický úrad SR otvoril pre žiakov a uči­te­ľov stred­ných škôl registráciu do tre­tie­ho roč­níka „Eu­róp­skej súťaže v šta­tis­ti­ke 2024/2025“ (ESC 2024/2025). Súťaž, ktorá pod­po­ru­je rozvoj vedomostí v ob­lasti štatistiky a ma­te­ma­ti­ky, ponúka účastníkom nielen cenné skú­se­nosti, ale aj atrak­tívne benefity. Hlavným benefitom tohto ročníka súťaže je možnosť prijatia na vy­so­kú školu bez pri­jí­ma­cích po­ho­vo­rov.

Hlavný benefit: prijatie na Fa­kul­tu hospo­dár­skej in­for­ma­ti­ky Eko­no­mickej uni­ver­zity v Bra­tislave bez prijímacích skúšok.

Najväčším lákadlom súťaže je možnosť prijatia na Fa­kul­tu hospo­dár­skej in­for­ma­tiky Eko­no­mickej uni­ver­zity v Bra­tislave (FHI EU v Bra­tislave) bez nutnosti absol­vo­va­nia pri­jí­ma­cích skúšok.

„Tento benefit sa týka všetkých študentov, ktorí postúpia do druhej etapy národného kola v kategórii ‚A‘ a úspešne zložia maturitnú skúšku. Okrem súčasného ročníka súťaže tento benefit platí aj spätne pre účastníkov z ročníkov 2022/2023 a 2023/2024, ktorí postúpili do druhej etapy národného kola. Preukázanie postupu bude možné dekrétom od Štatistického úradu SR. Vyzývame všetkých úspešných riešiteľov v kategórii ‚A‘ z ročníkov 2022/2023 a 2023/2024, aby sa nakontaktovali na naše študijné oddelenie a v prípade záujmu o štúdium na našej fakulte si tento benefit uplatnili,“ uviedol dekan FHI EU v Bratislave Erik Šoltés.

Fakulta hospodárskej informatiky: Cesta k úspešnej kariére

Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave (FHI EU v Bratislave) poskytuje kvalitné, atraktívne a perspektívne študijné programy zamerané na aplikovanú informatiku, dátovú vedu v oblasti ekonómie (vrátane štatistiky, ekonometrie a operačného výskumu), účtovníctvo, audítorstvo a aktuárstvo (poistnú matematiku). Študijné programy na FHI EU v Bratislave reflektujú potreby praxe, ktorá v záujme kon­ku­ren­cie­schop­nosti potrebuje z dát získavať včasné a spoľahlivé informácie. Absolventi FHI sú preto veľmi žiadaní na trhu práce, čo potvrdzuje aj rebríček záujmu zamestnávateľov o absolventov fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje portál Profesia.sk, a v ktorom sa FHI dlho­dobo umiestňuje na popredných miestach (za rok 2023 na 1. mieste). Absolventi fakulty nachádzajú uplatnenie vo významných ekonomických a finančných inštitúciách, ako aj v súkromnom sektore a verejnej správe.

Atraktívne finančné ceny pre víťazov a školy

Súťaž ESC 2024/2025 prichádza aj s ďalšou novinkou – okrem tradičných cien pre študentov a učiteľov budú finančne odmenené aj školy víťazov. Prvé tri tímy v národnom kole získajú poukážky v hodnote 100 €, 150 € a 250 €, pričom rovnaké sumy poputujú aj školám, ktoré reprezentujú. Najlepšie dva tímy z oboch vekových kategórií postúpia do európskeho kola, kde budú súťažiť s kreatívnym videom a získajú ďalšie zaujímavé odmeny.

Široké uplatnenie a medzinárodné skúsenosti

Účasť v ESC 2024/2025 ponúka študentom nielen rozšírenie vedomostí v oblasti štatistiky, matematiky a tímovej práce, ale aj možnosť medzinárodnej konfrontácie. Minulý rok obsadili slovenskí študenti druhé miesto na európskej úrovni v oboch vekových kategóriách, čo podčiarkuje ich schopnosti v tejto oblasti. Získané vedomosti a skúsenosti sa môžu stať významným bodom v životopise pri budúcej kariére mladých ľudí.

Misia súťaže v Európe

Európska súťaž v štatistike je iniciatívou Eurostatu a národných štatistických úradov, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o význame štatistiky v každodennom živote a podporiť kritické myslenie mladej generácie. Súťaž rozvíja schopnosť študentov pracovať s dátami, analyzovať ich a aplikovať v praktických situáciách, čím ich pripravuje na riešenie výziev modernej informačnej spoločnosti. Úspešná účasť v súťaži poskytuje mladým ľuďom nielen praktické skúsenosti, ale aj medzinárodné uznanie a prestížne postavenie medzi odborníkmi na štatistiku a analýzu dát v rámci celej Európy.

Pre ďalšie informácie kontaktujte koordinátorku projektu Jasmínu Stauder na e-mailovej adrese jasmina.stauder@statistics.sk alebo na telefónnom čísle 0918 900 494.


Autorka: Jasmína Stauder, Šta­tistický úrad Slo­venskej re­pub­li­ky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *