Kategórie
Tlačové správy

Konzervatívci v parlamente nepodporili náboženskú slobodu

V utorok 1. októbra 2024 sme hlasovali o no­ve­le zá­ko­na o slo­bo­de ná­bo­žen­skej viery, ktorou sme chceli uvoľniť diskri­mi­načné pod­mienky registrácie cirkví a ná­bo­žen­ských spo­loč­ností. Žiaľ, zákon pod­poru koaličných a kon­zer­va­tív­nych poslancov nezískal.

Súčasný právny stav nezohľadňuje zmeny v štruk­tú­re oby­va­teľ­stva. Kon­zer­vuje pri­vi­lé­giá stále sa zmenšu­jú­cej skupiny veriacich v už registro­va­ných cirkvách. Zároveň vôbec nedovoľuje novým skupinám veriacich, napríklad sta­ro­ka­to­lí­kom, ale aj budhistom, či vyzná­va­čom prírodných náboženstiev, aby získali rovno­právne posta­venie s rímsko­ka­to­lík­mi alebo evan­je­likmi.

Aktuálny právny stav týmto znevýhodňuje aj rýchle rastúcu skupinu osôb bez vyznania, ktorá sa medzi rokmi 1991 a 2021 viac než zdvoj­ná­so­bi­la a hlási sa k nej 1,2 milióna obyvateľov a oby­va­te­liek Slo­ven­ska. Títo svojimi daňami ne­dobro­voľ­ne prispievajú stále väčšou mierou na pod­po­ru ne­rov­nosti v prístupe k pri­vi­lé­giám, ktoré štát poskytuje zmen­šu­jú­cej sa skupine ve­ria­cich.

Preto považujeme zmenu za mimoriadne dôležitú. Hoci náš zákon nezískal podporu v parlamente, otvoril dôležitú diskusiu nielen o podmienkach registrácie, ale aj o hraniciach náboženskej slobody. Je dôležité, aby cirkvi pri uplatňovaní náboženskej slobody nezasahovali do práv a slobôd iných a aby prispievali k rešpektujúcej a súdržnej spoločnosti. Určite sa k nej vrátime a budeme pokračovať aj v diskusii o spravodlivejšom nastavení financovania cirkví a náboženských spoločností.


Zdroj: Facebook.

Autor: Ondrej Prostredník.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *