Kategórie
Zošity humanistov

Nehorázne prirovnanie

Pred desaťtisícmi veriacich na Ná­mestí sv. Petra v Ríme od­sú­dil pápež Fran­ti­šek ne­ví­da­ne ostrými výrazmi potrat ako ťažký, strašný zločin, pri­rov­na­júc ho k ob­jed­na­nej vražde ná­jom­ným vrahom, kto­rým by bol v tomto prí­pa­de lekár so svo­jím tímom. Ne­ho­ráz­nosť.

Dnes vykonáva interrupcie vo vyspelých štátoch vyško­le­ný le­kár­sky per­so­nál na zá­kla­de od­bor­ných a zá­kon­ných pred­pi­sov, takže o trestnej činnosti ne­mô­že byť ani reči. Tí, ktorých sa pápežove slová osobne týkajú, sa nad mieru po­hor­šu­jú a za­čí­na­jú sa ozývať ve­rej­nými protestmi. Pri­rov­nať inter­rup­ciu k ob­jed­na­nej vražde sa cíti ako facka do tváre každej ve­ria­cej či ne­ve­ria­cej ženy.

Toto šokujúce, juristicky neudržateľné a duš­pastier­sky viac ako po­chyb­né po­rov­na­nie je pre pá­pe­ža Fran­tiška ty­pické.

Na internete už koluje petícia tohto znenia:

„Veľavážený pápež František,“

„ako predsedníčka berlínskeho diecézneho zväzu nemeckých žien Vám chcem povedať: Potrat nie je zločin. Ženy, ktoré myslia na potrat, nie sú zlo­činky, ani takí muži nie sú zlo­činci, ale ľudia vo veľ­kej mravnej núdzi a mo­men­tál­ne v bez­vý­cho­dis­ko­vej si­tu­á­cii. Cirkev sa nemá do ich rozhod­nu­tia miešať, veď má dosť masla na hla­ve. Nech sa stará o svo­jich vy­ko­ľa­je­ných kňazov!“

Vaša prof. Barbara Johnová.

Prof. Barbara Johnová, predsedníčka KDFB v Berlíne
Prof. Barbara Johnová, predsedníčka KDFB v Berlíne.

Viacerí kritici naznačili, že pápež František by sa mal za tento svoj výrok ospra­vedlniť aspoň ženám, ktoré už pod­stú­pili umelé pre­ru­še­nie te­ho­ten­stva, ako aj lekárom a sestričkám, ktorí inter­rup­cie vy­ko­ná­vajú. Nešťastnice v ča­kár­ňach gyne­ko­ló­gov majú dosta­točnú traumu z toho, že pod­stu­pu­jú takýto zákrok, netreba ich ešte viniť zo spá­cha­nia zlo­činu. Lebo, čo má s inter­rup­ciou spo­ločné nájomná vražda, pri ktorej si chlad­no­krvný vrah na­vo­nok za­cho­vá čisté ruky? Ab­so­lút­ne NIČ!

Osobitne bolí ľavicových katolíkov, že pápež pri­rov­nal dnešné zá­kon­né pred­pisy na ochra­nu fy­zic­kého a psy­chic­kého zdravia žien, ktoré za ur­či­tých okol­ností po­vo­ľu­jú pre­ru­še­nie te­ho­ten­stva, s na­cis­tic­ký­mi ra­so­vými zá­kon­mi a dianím v kon­cen­trač­ných tá­bo­roch.

Aj keď sa pápež František považuje za libe­rál­nej­šie­ho ako jeho pred­chod­co­via, za jeho pon­ti­fi­ká­tu ostáva učenie cirkvi o plá­no­va­nom ro­di­čov­stve a pohlav­nom živote ne­zme­ne­né. Pri téme ro­di­čov­stva Fran­ti­šek nie je li­be­rál­ny. Ostatne aj vzhľa­dom na zvy­šu­júce sa pre­ľud­ne­nie planéty nie je brojenie proti inter­rup­ciám ak­tu­álne.

Ako to pôjde ďalej s pápežom, ktorý nás učí:

„Čo vám hovorím, nie je sebachvála. Pochopte prosím to, čo som aj ja pochopil už dávno: To nie boh stvoril človeka na svoj obraz, ale človek si od pra­dávna vytváral bohov na svoj obraz.“ (Zdroj, na ktorý Rastislav Škoda od­ka­zu­je, už ne­existu­je..)


Autor: Rastislav Škoda.

Článok bol uverejnený po redakčnej úprave 24. ok­tóbra 2018 v den­níku Pravda.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 118 vo štvrtok 25. októbra 2018.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *