Kategórie
Tlačové správy

Navrhujeme 5-percentnú DPH na knihy

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita po tla­čo­vej be­se­de s názvom Návrh SaS ku kon­so­li­dá­cii, ktorý musí pod­po­riť každý.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predlo­ži­la do ná­rod­nej rady návrh zákona na zní­že­nie DPH na knihy na päť per­cent. Pred­lo­ží ho aj ako pozme­ňu­jú­ci návrh v rámci kon­so­li­dač­né­ho ba­lí­ka.

„Minister financií tvrdil, že štát disponuje analýzou, ktorá mala podložiť jeho výrok, že knihy sú na Slo­ven­sku do­mé­nou bo­ha­tých ľudí, a preto by mali byť zdanené vyššou sadzbou. Dnes už vieme nielen to, že takáto analýza neexistuje, ale aj to, že nie je veľkým ekonómom. Keby ním bol, vedel by, že to, aká je krajina úspešná, úzko súvisí s tým, koľko detí a dospelých v nej číta,“ po­ve­da­la poslan­ky­ňa Vla­di­míra Mar­cin­ko­vá.

Podpredseda SaS Marián Viskupič upozornil, že aj pri súčasnej dani 10 percent knihy za pre­došlých päť rokov zdra­želi kvôli inflácii, a to v prie­me­re zo 14 na 17 eur.

„Nárast DPH, ako ho oznámila vláda, by výrazne ohrozil aj schopnosť knižníc nakupovať nové knihy. Dôsledky teda pri tomto opatrení vlády budú niesť nie bohatí nákupcovia kníh, ale deti, mladí, študenti, seniori,“ povedal Viskupič.

SaS preto podala návrh znížiť daň na knihy na 5 percent. Pripomenul, že aj Robert Fico uznal, že príjem zo zvý­še­nej DPH na knihy je v kon­so­li­dač­nom ba­lí­ku za­ned­ba­teľ­ný.

Vladimíra Marcinková uviedla, že už dnes je čitateľská gra­motnosť slo­ven­ských detí na úrovni rozvo­jo­vých krajín.

„Čítajú málo a tomu čo prečítajú, majú problém po­ro­zu­mieť. Bohaté a úspešné krajiny si súvislosť medzi čítaním a úspechom dobre uvedomujú a aj preto daňové zaťaženie na knihy tlačia na mi­ni­mum, investujú obrovské peniaze do ve­rej­ných kniž­níc a pod­por­ných či­ta­teľ­ských programov. Krajiny, ktoré sa chcú stať bohatými a úspešnými, tieto trendy kopírujú. A naša vláda? Robí opak,“ povedala o zá­me­re vlády zvýšiť DPH na knihy až na 23 per­cent.

Podľa Marcinkovej by sme na to doplatili všetci, ale úplne najviac deti.

„Rozsah slovnej zásoby dieťaťa má priamu súvislosť s jeho možnosťami na aka­de­mický a ka­riérny úspech. Ak budú detské knihy drahšie a ne­dostup­nej­šie, detí ochu­dobne­ných o svetlé vyhliadky pri­budne,“ po­ve­dala poslan­kyňa.

Nižšia DPH na knihy má veľké prínosy.

„Čitateľská gramotnosť ide ruka v ruke s úrovňou demokracie v spoločnosti. Čím sčítanejšie oby­va­teľ­stvo, tým lepšie vie kontrolovať mocných pri vládnutí. S vy­so­kou úrovňou čitateľskej gra­motnosti súvisí aj úroveň eko­no­mickej prospe­rity. V kra­ji­nách s nízkou úrovňou či­ta­teľ­skej gra­motnosti je viac korupcie, prí­le­ži­tosti majú auto­kra­tické režimy. Je v nich vyššia miera chudoby a kri­mi­na­lity,“ zdô­vod­nila Marcinková.

„Drahšie knihy nie sú dobré pre nikoho. Bude sa ich vyrábať a predávať menej. Menší dopyt znamená pre mnohé kníh­ku­pec­tvá a vy­da­va­teľ­stvá nielen nižší obrat, ale pre tie menšie až krach,“ povedal Marián Viskupič.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *