Kategórie
Tlačové správy

Summit pre budúcnosť prijal na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku Globálny digitálny pakt

Štátny tajomník MIRRI SR Ivan Ivančin sa zúčastnil Summitu pre budúcnosť, ktorý sa konal 22. a 23. septembra na okraji 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

New York – Oficiálne bol na ňom prijatý Globálny digitálny pakt (GDC). Táto komplexná medzinárodná dohoda predstavuje významný krok vpred pri riešení výziev digitálneho veku a zabezpečuje, aby technológie slúžili ľudstvu ako pozitívny nástroj.

Generálny tajomník OSN v rámci svojej správy Naša spoločná agenda vyzval na vytvorenie GDC, ktorý by spojil vlády, súkromný sektor, občiansku spoločnosť a ďalšie kľúčové zainteresované strany s cieľom vytvoriť spoločnú víziu digitálnej budúcnosti, ktorá nikoho nevynechá. Prostredníctvom série globálnych konzultácií, dialógov a odborných príspevkov vznikol GDC ako plán na us­mer­ne­nie digitálnej transformácie v súlade s medzinárodnými hodnotami, normami a ľudskými právami. Po me­dzi­vlád­nych vyjednávaniach medzi členskými štátmi OSN bola finálna verzia GDC predložená na schválenie počas Summitu pre budúcnosť.

„Po prijatí tejto dohody vieme, kde dnes stojíme na globálnej úrovni v kľúčových oblastiach digitálu, vrátane riadenia a správy umelej inteligencie. Organizácia spojených národov a jej agentúry budú zohrávať dôležitú koordinačnú rolu, pričom bude zároveň stavať na práci a poznatkoch iných organizácií, ako napríklad OECD, kde Slovensko v súčasnosti vedie na expertnej úrovni práve aktivity v oblasti riadenia a správy umelej inteligencie,“ uviedol štátny tajomník Ivan Ivančin, ktorý na summite zastupoval MIRRI SR.

GDC zahŕňa záväzky a aktivity s cieľom naplniť ciele udržateľného rozvoja (SDG) a to v oblastiach podpory globálnej konektivity, ochrany ľudských práv v digitálnom priestore, podpory digitálnych zručností, podpory digitálnej infraštruktúry a digitálnych verejných statkov, ochrany dát pri podpore ich bezpečných cezhraničných tokov, riadenia internetu, boja proti dezinformáciám a riadenia umelej inteligencie.

Práca na napĺňaní týchto cieľov sa prijatím GDC iba začína. Kľúčové pre jeho implementáciu bude úspešné zapojenie komunít po celom svete a aktérov zo súkrom­ného sektora vrátane súkromného kapitálu. Bude sa taktiež vyžadovať bližšia spolupráca relevantných medzinárodných organizácií vrátane Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU), Konferencie Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD), Rozvojového programu Spojených národov (UNDP), Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) ako aj Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Koordinovať ju bude vyslanec generálneho tajomníka OSN pre technológie.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *