Kategórie
Tlačové správy

Ficovo pozvanie je pokrytecké

Vyzývame ho, nech argumentuje v par­la­men­te.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita po tla­čo­vej be­se­de k ne­ú­časti na stret­nutí u pre­miéra Fica.

Robert Fico je najväčší klamár v re­pub­like a bude kla­mať aj na stret­nutí s opo­zí­ciou. Povedal to líder strany Slo­bo­da a So­li­da­rita (SaS) Bra­nislav Gröhling na tla­čo­vej besede, kde vysvet­ľo­val, prečo SaS-ka nešla na stret­nu­tie s pre­mié­rom.

„S nikým o konsolidačných opatreniach ne­ro­ko­va­li a te­raz na svojej koži po­ci­ťu­jú nálady spo­loč­nosti,“ ko­men­to­val Bra­nislav Gröhling snahy Roberta Fica o stret­nu­tie s opo­zí­ciou.

„Nech robí čokoľvek, robí to vo svoj prospech, nie v prospech občanov Slovenska. Odmietol sa s opozíciou baviť, keď si zvyšoval plat, keď schvaľoval nezmyselné ministerstvo športu či keď rušil ÚŠP. Teraz musí Robert Fico prevziať plnú zod­po­ved­nosť za vyššie dane a roz­kla­da­jú­ci sa štát,“ povedal šéf SaS.

„Robert Fico si už všimol, že proti jeho opatreniam sa búri už úplne každý, najskôr sa ozývali len ľudia z gastro sektora, no teraz sa ozýva už aj KOZ, lekári a sestry, hotelieri, učitelia,“ povedal Gröhling.

Fica vyzval, aby prišiel diskutovať na pôdu parlamentu, kde diskusia o zákonoch patrí. Pripomenul, že Slovensko je par­la­men­tnou de­mo­kra­ciou a vláda sa zod­po­ve­dá ná­rod­nej rade a ob­ča­nom, nie naopak.

Podpredsedníčka SaS Mária Kolíková označila gesto Roberta Fico za ali­bis­tické a po­kry­tecké.

„Vlani prišiel s hanebným balíčkom. Vláda pretlačila hanebnú novelu trestných kódexov, na ňu minula svoj čas a energiu. Zabila tým pol roka. Teraz nám hrozí ešte aj to, že nám kvôli tomu zastavia euro­fondy. Už vtedy sa mala starať o ve­rej­né fi­nan­cie,“ ko­men­to­vala dianie.

Od vlády SaS očakáva „normálnu diskusiu, v nor­mál­nych časoch“.

„Teraz máme v zrýchlenom konaní priskočiť a toto prikryť? Keď sa vláda s nami ani ne­roz­prá­vala, čo pri­pra­vuje? Keď ten balík už schválila? Dialóg s opo­zí­ciou bude. Tu, v par­la­mente, kde ten balík kon­so­li­dač­ných opatrení prichádza. Oča­ká­vala by som od Roberta Fica, aby sme mali normálnu rozpravu v nor­mál­nych časoch, aby tu neboli skrátené diskusie, aby sme sa normálne bavili o kon­so­li­dač­ných opatre­niach,“ povedala Mária Kolíková.

SaS je pripravená svoje výhrady otvorene komunikovať v pléne par­la­men­tu. Pod­pred­seda SaS Marián Viskupič na tla­čo­vej besede spomenul, že naj­väčšou chybou balíka je, že nevytvára žiadne impulzy pre investície zo súkromného sektora a zo za­hra­ni­čia.

„Má to vplyv na našu konkurencieschopnosť. Budeme poslední v Európe, bude z nás skanzen,“ povedal.

Podľa Viskupiča prináša vláda svojimi návrhmi chaos do systému daní a odvodov.

„Kedysi sme ako SaS zaviedli rovnú daň, bol tu prehľadný systém. Teraz zaviedli do daní chaos, je to šialene zložité aj pre kontrolné systémy štátu. Vyhovovať to bude ľuďom, ktorí chcú štát oklamať. Zvy­šo­va­ním daní sa navyše pod­po­ruje šedá a čierna eko­no­mika. Vláda ide zlým smerom a ide veľmi rýchlo,“ kritizoval.

„To, čo ide vláda prijať je neudržateľné, oni to asi aj vedia. Ale zatiaľ ich návrhy dostanú Slovensko na kolená,“ skonštatoval Viskupič.

Ako príklad opatrenia, ktoré bude mať devastačný dosah na pod­ni­ka­teľ­ský sektor uviedol daň z fi­nan­čných transakcií.

„To je daň z finančného dýchania. Orbánovo Maďarsko je veľmi zlá inšpirácia. Žiadna iná krajina eurozóny takú daň nemá. Vo vláde sa tvária ako sociálni demokrati, ale ku krajine sa správajú ako komunisti. K pod­ni­ka­te­ľom a k za­mestná­va­te­ľom sa ne­môžu správať ako k pod­vod­ní­kom, ani ako k dojným kravám,“ zhrnul Marián Viskupič.

„Ak premiér nevie, čo má robiť a chce od nás počuť nejaké návrhy, tak ja naozaj neviem, kde on žije, či v zahraničí alebo nemá uši. Tieto návrhy pre­zen­tu­je­me stále, už ich počul. Môže ich prijať, aplikovať, realizovať. Ne­potre­bu­je­me ich znovu opa­ko­vať za zatvo­re­ný­mi dve­ra­mi,“ od­ká­zal Gröhling Ficovi.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *