Kategórie
Tlačové správy

Tretí ročník originálnej štatistickej súťaže naučí stredoškolákov odlišovať hoaxy od faktov

Úspešným ponúkne nové benefity.

SODB 2021

Štatistický úrad SR ponúka slovenským stredoškolákom ďalšiu originálnu možnosť preniknúť do sveta dát a spúšťa tretí ročník Európskej súťaže v štatistike (ESC). V školskom roku 2024/2025 si tak ďalšie tisíce mladých ľudí na Slovenska môžu vyskúšať kreatívnu a zábavnú formu spoznávania oficiálnych štatistík.

Súťaž je zameraná na vyhľadávanie a použitie overených faktov z oficiálnych zdrojov. Cieľom aktivity je zvýšiť dátovú gramotnosť mladých ľudí a naučiť ich správne čítať, analyzovať a interpretovať štatistické údaje a odlišovať hoaxy od potvrdených a dôveryhodných informácií.

Aktuálny ročník prináša viaceré novinky. Finančné ocenenia získajú nielen najlepšie tímy žiakov a ich učitelia, ale prvýkrát aj ich školy. Absolútnou TOP novinkou je spolupráca s Ekonomickou univerzitou v Bratislave, ktorá umožní úspešným tímom v súťaži nastúpiť na štúdium ktoréhokoľvek odboru na Fakulte hospodárskej informatiky bez absolvovania prijímacích skúšok. Platí to pre všetkých žiakov vo veku 16 a viac rokov (súťažiacich v kategórii A), ktorí uspejú v úvodnej časti súťaže a dosiahnu dostatok bodov v testoch, aby postúpili do ďalšej časti súťaže.

„Nová spolupráca štatistického úradu a ekonomickej univerzity, je príkladom toho, ako môžu inštitúcie spoločne motivovať mladých ľudí k hlbšiemu porozumeniu dát. Mladým ľuďom ponúkne cenné skúsenosti, ktoré im pomôžu formovať ich budúcnosť, ale aj schopnosť analyzovať a kriticky vyhodnocovať údaje,“ uviedla Nikoleta Šlachtová, generálna riaditeľka sekcie diseminácie Štatistického úradu SR.

Európska súťaž v štatistike má dve kolá – národné a európske. Súťažiaci si najprv preverujú vedomosti v sérii troch odborných testov, neskôr vytvárajú kreatívnu prezentáciu alebo aj video s interpretáciou štatistických dát.

ESC realizuje Štatistický úrad SR v spolupráci s Eurostatom pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Súťažné tímy môžu registrovať ich učitelia do 6. novembra 2024 na oficiálnej stránke súťaže.


Autorka: Jasmína Stauder, Šta­tistický úrad Slo­venskej re­pub­li­ky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *