Kategórie
Tlačové správy

Dojčenská úmrtnosť v rómskych komunitách na Slovensku

Zdravie rómskej populácie na Slovensku je dlho­do­bo horšie v po­rov­na­ní so vše­o­bec­nou po­pu­lá­ciou. Jedným z in­di­ká­to­rov, na kto­rých je tento rozdiel možné po­zo­ro­vať, je doj­čen­ská úmrtnosť.

Dojčenská úmrtnosť v rómskych komunitách na Slovensku
Dojčenská úmrtnosť v rómskych ko­mu­ni­tách na Slo­ven­sku.

Podľa dnes dostupných dát je dojčenská úmrtnosť v rómskej populácii pri 12,3 úmrtiach na 1 000 ži­vo­na­ro­de­ných detí takmer troj­ná­sobne vyššia, než vo väč­ši­no­vej po­pu­lá­cii (4,2 úmrtia na 1 000 ži­vo­na­ro­de­ných detí).

Graf (rómska populácia)
Graf. Zdroj: IFP 2018.

V našej najnovšej publikácii sa snažíme identifikovať faktory, ktoré k rozdielom v doj­čen­skej úmrtnosti prispie­va­jú. V jej prvej časti sa za­me­ria­va­me na zistenia existujúcej literatúry nielen zo zahraničia, ale aj zo Slovenska. Skúmané štúdie sa venovali širokému spektru faktorov, od sociálnych a ekonomických faktorov cez faktory v životnom prostred až po behaviorálne faktory. Tieto zistenia nám poskytli cenné východiská pre ďalší výskum a pomohli špecifikovať potenciálne rizikové faktory.

Následne sme vykonali vlastnú kvantitatívnu analýzu dostupných dát, prostredníctvom ktorej sme identifikovali štatisticky významné premenné. Čerpali sme pritom primárne z dát Atlasu rómskych komunít, ale aj z dát rôznych verejných inštitúcií. Výsledky našej analýzy predstavujú ďalší príspevok smerujúci k lepšiemu pochopeniu príčin nerovností v zdraví na Slovensku.

Po vykonaní analýzy sme zároveň zorganizovali okrúhly stôl, pri ktorom sme s expertmi z mimovládneho aj verejného sektora diskutovali nielen o výsledkoch analýzy, ale aj o zdraví v (marginalizovaných) rómskych komunitách v širšom zmysle. Predmetom diskusie boli napríklad stratégie prístupu k výzvam v oblasti zdravia v mar­gi­na­li­zo­va­ných ko­mu­ni­tách, (ne)dostupnosť dát, ale aj v súčasnosti realizované aktivity na znižovanie zdravotných nerovností.

Detailné výsledky analýzy, ako aj zhrnutie diskusie pri okrúhlom stole, si môžete prečítať v článku Dojčenská úmrtnosť v rómskych ko­mu­ni­tách na Slo­ven­sku.


Autor: Matej Bárta, INESS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *