Kategórie
Tlačové správy

Vláda opäť raz oklamala ľudí

Toto nie je žiadna konsolidácia.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tla­čo­vej be­se­de ku kon­so­li­dač­né­mu balíku vlády.

Podľa strany Sloboda a Solidarita Slovensko čaká ma­sívne zdra­žo­va­nie. Pod­pred­se­da strany Marián Viskupič poukázal na to, že vládni populisti na čele s Robertom Ficom a To­má­šom Tarabom ešte nedávno útočili na SaS a kri­ti­zo­va­li vyššiu DPH. Poslanec Alojz Hlina kritizoval enormný nárast DPH v stra­vo­va­cích službách.

„Toto nie je žiadna konsolidácia. Konsolidácia znamená robiť rad ekonomických opatrení, to sa ale nedeje. Naopak, koalícia vyťahuje od ob­ča­nov peniaze, zatiaľ čo si ministri zvýšili platy na 8 600 eur me­sačne, zatiaľ čo má Fico 11-tisíc me­sačne a do­ži­votnú rentu,“ povedal pod­pred­se­da SaS, poslanec Marián Viskupič.

„Zvýšenie DPH pocítime všetci na vlastných peňaženkách. Som zvedavý, ako sa pozrie prezident Pellegrini ľudom do očí po tom, ako im na bilbordoch sľuboval nižšie ceny potravín. Toto však nie je jediné pred­vo­leb­né klamstvo. Populisti na čele s Ficom a Tarabom útočili na SaS a kritizovali vyššiu DPH. Taraba hovoril, že DPH je naj­zlo­dej­skej­šia daň, akú štát môže vyberať od ľudí. Fico sa oháňal, že je odporcom zvy­šo­va­nia DPH. Včera sa s ple­cho­vým ksichtom títo populisti postavili pred občanov a po­ve­da­li nám, že DPH bude 23%,“ povedal Marián Viskupič.

Poslanec Alojz Hlina upozornil na návrh z utorka, ktorý hovorí o enor­mnom náraste DPH v stra­vo­va­cích službách.

„Doteraz je platná DPH v gastro službách 10 percent. V kon­so­li­dač­nom návrhu sa zvyšuje na 23 percent. Jesť sa musí. Ľudia nejedia len doma, chodia do práce, deti chodia do škôl. V do­mo­voch dôchodcov sú ľudia, ktorí nejedia doma. Vláda chce, aby sme sa vrátili do starých dobrých čias: máme si kúpiť dva rožky a tresku, posadiť sa na pätník pred samo­obsluhou a zjesť to tam. Alebo sa vrátime do 90. rokov, keď sme sedeli v Be­nát­kach na fon­tá­nach a žuli tam rezeň medzi dvoma chlebmi,“ opísal.

Stravovacie služby podľa Hlinu nie je len večera v lu­xus­nej rešta­u­rá­cii.

„Denne sa to zvýšená DPH bude týkať 2,5 až 3 milióna ľudí. Na jednej strane enormne zvyšujú DPH v gastre a na druhej idú znížiť DPH v ubytovacích zariadeniach. Vláda si myslí, že jesť sa nemusí a v Kempinski sa spať musí,“ uviedol Hlina.

Na tomto príklade podľa neho vláda jasne ukázala, že pristupuje neúčelovo, nezodpovedne a lobisticky k tomu, na úkor koho chce konsolidovať. Podľa Hlinu hrozí, že množstvo podnikov v stravovacích službách prejde pri takomto zdanení do šedej zóny.

„Garantujem vám, že výber dane bude nižší, ako je dnes pri 10-percentnej,“ povedal.

Marián Viskupič tiež kritizoval rapídny nárast dane na knihy a  zvýšenie diaľničnej známky zo 60 na 90 eur.

„Kamenický nám odkázal, že knihy sú doménou len bohatých a tak zdania aj ich. Táto vláda totiž chce hlúpy a nevzdelaný národ. V Česku majú nulovú DPH na knihy, na Slovensku bude 23 %. Nič lepšie nevyjadruje myslenie tejto vlády, ako práve toto opatrenie. Fico, Taraba, Kamenický chcú stádo bez kritického myslenia. Nič to neprinesie do štátneho rozpočtu, len to zruinuje vydavateľstvá a kníhkupectvá. O chvíľu sa možno dočkáme aj zákazu kníh – hotoví komunisti,“ povedal Viskupič.

Marián Viskupič ukázal, že súčasná Ficova vláda nepostavila doteraz ani kilometer diaľnic.

„Minister hovorí, že máme lacnú diaľničnú známku v porovnaní so susednými krajinami. Lenže nemáme takú dĺžku a kvalitu diaľničnej siete ako naši susedia. Rakúsko má 1 800 diaľničných km, teda 4-krát viac ako my, priemerný plat je trojnásobný, diaľničná známka je len o 6 eur drahšia ako na Slovensku, stojí 96 eur ročne,“ uviedol príklad.

Viskupič odkázal, že SaS bude veľmi hlasno kričať proti týmto zdieračským opatreniam.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Video Fica a Tarabu.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *