Kategórie
Tlačové správy

Tretina Slovákov má ušetreného menej ako zarobia za mesiac

Pätnásť percent Slovákov nemá žiadne fi­nan­čné re­zer­vy a ďal­ších osem­násť per­cent má úspory nižšie, ako je ich me­sačný príjem do­mácnosti.

Home Credit

Štyria z desiatich vnímajú, že sa ich peňažné re­zer­vy me­dzi­ročne zú­ži­li, na dru­hej strane pätina ľudí naopak dekla­ruje, že sa im finančne darí lepšie ako vlani. Ako ďalej vyplýva z prieskumu pre spo­ločnosť Home Credit [1], väčšina opýtaných si mesačne dokáže z výplaty odložiť menej ako 120 eur, pätnásť percent si ne­od­kla­dá nič, no sú tu aj tri per­centá takých, ktorí si za mesiac vedia ušetriť aj viac ako 1 000 eur.

Mať k dispozícii finančnú rezervu aspoň vo výške nie­koľ­kých platov, pre prípad ne­o­ča­ká­va­ných výdavkov alebo pri krát­ko­do­bom výpadku príjmu, je pre veľké množstvo Slovákov ab­so­lútne ne­re­ál­nou sku­toč­nosťou.

„Ako nám ukázali výsledky prieskumu, tretina opýtaných ľudí nemá k dispo­zí­cii na horšie časy ani toľko peňazí, ako je výška ich jed­no­me­sač­ného príjmu do­mácnosti. Z toho pät­násť nemá vôbec žiadne finančné rezervy. Na dru­hej strane, úspory vo výške aspoň dvoch mesačných príjmov rodiny má štrnásť per­cent, dva­násť per­cent na úrovni troch a ďalších dvadsať per­cent dispo­nu­je peňažnou rezervou vo výške viac ako je ich päť me­sač­ných príjmov do ro­din­nej kasy,“ približuje Jaroslav Ondrušek, analytik trhu zo spoločnosti Home Credit.

Keď sa pozrieme na to, aké majú Slováci finančné rezervy v po­rov­na­ní s ro­kom 2023, tak štyria z de­sia­tich ho­vo­ria o ich poklese, z toho 23 percent dekla­ruje výrazne nižšie me­dzi­ročné úspory. Rov­na­ko ako vlani je na tom približne tretina opýtaných (presne 34 %). V lep­šej finančnej kondícii je naopak pätina Slovákov – me­dzi­ročne si totiž po­lep­ši­lo 20 per­cent, výrazne z toho ale len 5 percent.

Celkové finančné rezervy
Celkové finančné rezervy.
Porovnanie úspor s rokom 2023
Porovnanie úspor s rokom 2023.

A koľko si teda Slováci presne dokážu mesačne odložiť peňazí? Opäť je tu pätnásť percent, ktorí si pravidelne neodkladajú žiadne peniaze. Trinásť percent si usporí z me­sač­ného príjmu domácnosti od 80 do 200 eur, ďalších štrnásť percent od 120 do 200 eur a deväť percent od 200 do 320 eur. Desiati zo sto Slovákov si vedia odložiť do rezervy od 320 do 600 eur a traja zo stovky aj viac ako 1 000 eur.

„Pozitívne je, že v porovnaní s rokom 2023 aspoň o niečo ubudlo takých, čo si ne­do­ká­žu odložiť ani euro, nakoľko vlani ich bolo o šesť percent viac ako tento rok. Taktiež mierne pribudlo tých, čo majú aspoň päť mesačných príjmov v zálohe. No stále je tu vyše dvadsať percent Slovákov, ktorí si vedia usporiť len do 80 eur mesačne,“ komentuje Jaroslav Ondrušek.

Koľko si Slováci mesačne odkladajú peňazí do rezervy?
Koľko si Slováci mesačne odkladajú peňazí do rezervy?

„Pokiaľ je to čo i len trochu možné a vaša rodinná kasa to dovolí, snažte sa udržať si pred­po­kla­da­né mesačné príjmy a výdavky aspoň v miernom pluse v prospech príjmov. Ne­o­ča­ká­va­né výdavky nás totiž dokážu nezriedka prekva­piť často v tom naj­me­nej vhodnom čase. Preto je dobré si napríklad z každej výplaty od­kla­dať vopred sta­no­ve­nú čiastku, tre­bárs 5 až 10 per­cent na horšie časy. Keď vám potom vy­po­vie služby staré auto alebo práčka či note­book a bu­de­te ich potre­bo­vať akútne vymeniť, siahnete po od­lo­že­ných peniazoch a uhra­díte z nich pri­naj­men­šom aspoň časť z týchto nákladov,“ radí om­budsman klientov Home Creditu Miroslav Zbo­rovský.


[1] Reprezentatívny prieskum v júni 2024 re­a­li­zo­va­la agen­tú­ra STEM/MARK ex­klu­zív­ne pre Home Credit Slo­va­kia, a.s.

Autor: Home Credit.

Správu dodal Michal Račko z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *