Kategórie
Tlačové správy

Odmietame pristúpiť na hru koalície

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tlačovej besede k aktuálnej schôdzi parlamentu.

Odvolávanie Márie Kolíkovej z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS a odvolávanie Michala Šimečku majú spoločné, že si ich dôvody koalícia vymyslela. Opozícia musí byť aj pri novej voľbe šéfa výboru SIS jednotná.

„Svojich nominantov si nemôžeme nechať kádrovať. Ak to dovolíme, vyšleme tým veľmi zlý signál,“ povedala podpredsedníčka strany SaS Mária Kolíková.

Koalícia odvolala Kolíkovú z postu šéfky osobitného výboru na kontrolu SIS ešte pred letom. Opozícia ju teraz nominovala opäť.

„Dôvody na moje odvolanie sú logické nezmysly, ktoré slúžia len na to, aby sa poškodili predstavitelia opozície. Koalícia chce prekryť neschopnosť vládnutia. Hrozí, že budú zastavené eurofondy. Bol prepustený človek odsúdený za korupciu, ich človek. Chcú prekryť aj to, že podpredseda parlamentu Žiga už nie je trestne stíhaný, lebo si sám pomohol svojím hlasovaním, k tomu, aby trestne stíhaný nebol. O tomto by sme sa mali baviť v parlamente, toto je konflikt záujmov. Čudujem sa, že Žiga nemá hanbu viesť parlament teraz, keď nemáme predsedu parlamentu. A aj toto je ďalšia hanba, že nemáme predsedu parlamentu. Máme tu buď trestne stíhaných podpredsedov parlamentu alebo tých, čo ušli z miesta nehody po tom, čo sa zrazili so semafórom,“ uviedla Mária Kolíková.

Podľa nej je logické, že keď takíto ľudia vedú parlament, chcú pošpiniť aj niekoho z opozície.

„Pri novej voľbe predsedu výboru na kontrolu SIS chcem poďakovať opozícii, že je jednotná. Opozícia nie je ochotná pristúpiť na túto hru koalície: odvolávať ľudí z opozície za to, že si dôsledne robia svoju prácu. Nesmieme zo svojich nominácií ustúpiť, lebo kontrola fungovania Slovenskej informačnej služby musí byť dôsledná,“ povedala Mária Kolíková.

Poslanec Alojz Hlina dodal, že ak opozícia na hry koalície nepristúpi, tlak na ňu bude obrovský.

„Koalícia nakoniec ustúpi a je šanca na to, že sa podarí do funkcie vrátiť Máriu Kolíkovú,“ povedal.

„Čo sa stane nabudúce? Koho si vymyslia, že odvolajú? Ďalšieho človeka, ktorý si dôsledne robí svoju prácu? To ako opozícia nemôžeme dovoliť. Ak sa tak stane pri odvolávaní podpredsedu parlamentu v utorok, je namieste, aby opozícia veľmi dobre zvážila svoje ďalšie kroky. Jednota opozície je teraz pre obranu demokracie kľúčová,“ uzavrela Mária Kolíková.

„Odvolávanie používa koalícia ako svoj mocenský nástroj. Videli sme to včera, odskúšala si to aj pri odvolávaní Márie Kolíkovej. Máriu Kolíkovú odvolali za to, že napísala list na generálnu prokuratúru. Ona si dovolila napísať list. Koalícia nemala jeden dôvod, len ten, že s ňou nemali trpezlivosť,“ povedal poslanec SaS Juraj Krúpa. Podľa neho sa správa vládna koalícia po vzore Komunistickej strany Československa: kádrovať opozičných politikov, vymýšľať si na nich klamstvá. „Nedochádza im však, že je to za hranicami trápno-smiešnosti,“ skonštatoval Krúpa.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *