Kategórie
Tlačové správy

Na iniciatívu poslankyne Marcinkovej prešetria poslanci prípad policajného násilia v Košiciach

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Na návrh poslankyne za stranu Sloboda a So­li­da­ri­ta Vladimíry Marcinkovej pre­behne na po­li­caj­nom odde­lení v Ko­ši­ciach poslanecký prieskum. Zameria sa na me­dia­li­zo­va­né udalosti, ktoré zahŕňali násilie na zadržanom.

V júli upozornili masmédiá na otrasný prípad mučenia. Pri vy­po­čú­vaní zadržaného muža na obvodnom oddelení Košice-Staré Mesto na Pri­bi­novej ulici malo dôjsť k ne­zá­kon­nej brutalite. Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) preto iniciovala na ľud­sko­práv­nom výbore poslanecký prieskum. Uskutoční sa v naj­bliž­ších týždňoch.

„Možnosť zúčastniť sa poslaneckého prieskumu som navrhla pre všetkých poslancov výboru – koaličných aj opozičných, ak budú chcieť. Chcem veriť, že pokiaľ ide o ľudské práva, vieme dať politiku bokom,“ povedala poslankyňa.

„Ak sa to potvrdí, na tomto policajnom oddelení by išlo o opakovaný neľudský zásah. V roku 2020 z oddelenia odchádzal s prasknutou lebkou na operáciu do nemocnice 23-ročný Jakub. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v tejto veci obvinil policajta za zneužívanie právomoci a ublíženie na zdraví,“ priblížila Marcinková.

Počas poslaneckého prieskumu sa bude snažiť nájsť odpovede na viaceré otázky. Odpovedať by podľa nej mal aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS – SD).

„Pracujú policajti, ktorí mali podľa medializovaných informácií skutok spáchať, ešte stále na obvodnom oddelení v Košiciach? Aké kroky v tejto veci podniklo ministerstvo, vedenie polície, inšpekcia? Tieto otázky som chcela položiť priamo ministrovi Šutajovi-Eštokovi a policajnému prezidentovi, ktorí majú podľa paragrafu 53 zákona 250/1996 povinnosť zúčastniť sa rokovania výboru, ak ich k tomu poslanec vyzve a doložiť vysvetlenie veci. Oni však neprišli. Neplnia si zákonné povinnosti. Tak sa musíme pýtať ďalej, a budeme sa osobne na konkrétnom policajnom oddelení v Košiciach,“ povedala Marcinková.

„Násilie a brutalita príslušníkov policajného zboru voči zadržaným osobám sú neakceptovateľné. Ak majú mať občania v našom štáte pocit bezpečia, musia mať dôveru v políciu a istotu, že svoju moc nezneužíva. Ministerstvo a policajný zbor musia urobiť všetky potrebné kroky na to, aby ani agresori a ani brutalita nemali v bezpečnostných zložkách miesto,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Vladimíra Marcinková.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *