Kategórie
Tlačové správy

Letná sezóna v ZOO Bratislava prilákala viac ako 82 000 návštevníkov

Otvoril sa Gazdovský dvor a pribudli nové zvieratá.

ZOO Bratislava

Počas letných prázdnin navštívilo ZOO Bratislava viac ako 82 000 ľudí. Novinkou sezóny je otvorenie Gazdovského dvora s kontaktnými zvieratami. V rámci zlepšovania podmienok pre zvieratá sa sovy a papagáje presťahovali do nových voliér a samice lemurov kata strávili leto na ostrove uprostred jazera. Okrem zaujímavých zážitkov sa zoo môže pochváliť aj novými druhmi zvierat a mláďatami.

Na jazere pri plameniakoch ružových pribudol nový vtáčí druh – dve samice žeriava japonského (Grus japonensis). Tento vták dostal druhové meno podľa červeného kruhu na bielom pozadí na hlave, čo pripomína japonskú vlajku. V Japonsku je žeriav považovaný za národný symbol a vtáka šťastia.

„Staršia samica, s výraznejšou ‚čiapočkou‘ na hlave, pochádza zo ZOO Brno, zatiaľ čo mladšia prišla zo ZOO Varšava. Obe samice žijú v priestrannom výbehu s veľkým jazierkom, kde sa rady brodia a lovia drobné bezstavovce a článkonožce v bahne. Denne sú kŕmené rybami, špeciálnymi granulami, myšami a kuriatkami. Potravu, ktorú dostávajú, si namáčajú do vody a následne ju rozoberú na drobné kúsky a skonzumujú,“ približuje zoologička Kristína Šnegoňová.

Toto leto sa v zoo narodilo množstvo mláďat – samček kozorožcov alpských, niekoľko mláďat jeleňa európskeho, samica lamy alpaky a dve ovce ouessantské, ktoré sú umiestnené v kontaktnej časti Gazdovského dvora. Nové prírastky pribudli aj u ibisov červených, papagájov kráľovských a roziel Pennantových. V druhej polovici leta sa narodili aj veverice kanadské a vyliahli sa aj hady – piesočníky pestré.

Letné komentované kŕmenia prilákali až 9 000 návštevníkov, celkovo sa konalo 304 kŕmení u 40 druhov zvierat. Najnavštevovanejšími boli žirafy a zebry, nosorožce, stretnutia s plazmi, pandy, šimpanzy a orantugany, hrošíky a medveď. Návštevníci môžu komentované kŕmenia zažiť počas víkendov až do konca septembra.

Foto:

Žeriav japonský (ZOO Bratislava)
Žeriav japonský (ZOO Bratislava).
Samček lamy krotkej s matkou
Samček lamy krotkej s matkou.
Gazdovský dvor (ZOO Bratislava; foto: Marek Velček)
Gazdovský dvor (ZOO Bratislava; foto: Marek Velček).

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *